Ђукановић: Православна црква у Црној Гори је самостална и има све атрибуте самосталности

Tanjug
Ђукановић: Православна црква у Црној Гори је самостална и има све атрибуте самосталности

ПОДГОРИЦА - Мило Ђукановић оцјењује поводом дешавања у вези са Законом о слободи вјероисповијести да се вјерске слободе грађана злоупотребљавају како би се срушила Црна Гора.

 

"Не дозволите да се ваша вјерска слобода злоупотребљава на начин на који се злоупотребљава ових дана по Црној Гори, а злоупотребљава се да би се срушила Црна Гора", казао је у понедјељак увече предсједник Црне Горе и Демократске партије социјалиста на седници Општинског одбора те странке у Тивту.

Он је грађанима поручио и да не треба да дозволе да буду "дио тог лудачког пројекта", саопштено је из ОО ДПС Тиват.

"Ми имамо врло јасну намјеру, а то је да обезбиједимо беспоговорну имплементацију онога што су уставна одређења у Уставу Црне Горе, а то је одвојеност цркве и државе и загарантована слобода вјероисповијести", казао је Ђукановић.

Ђукановић је истакао да је Закон о слободи вјероисповијести законско рјешење које је темељно, дуго и квалитетно припремано дуже од четири године, уз јавне расправе.

Нагласио је да се овим правним актом мијења закон из 1977. године, који је застарио и реликт је давне прошлости.

Медијске тврдње, како је рекао, да се нешто жели отети Српској православној цркви, апсолутно су неистините.

"За сваког ко познаје историју, нема дилеме, све док је трајала црногорска држава, трајала је и Црногорска православна црква", рекао је Ђукановић истакавши да од времена када је нестала Пећка патријаршија, 1766. године па до 1918. нема никаквог другог ауторитета над православном црквом у Црној Гори.

"Дакле, Православна црква у Црној Гори је самостална и има све атрибуте самосталности. С обзиром да је Црна Гора присаједињена Србији логично је било да црква буде присаједињена СПЦ. Одлука је била политичка - нестала је држава. Ако је било логично да 1918. нестане црква када је нестала држава, шта ћемо са 2006. када је обновљена држава? Обновићемо цркву, наравно", истакао је Ђукановић.

Предсједник ДПС нагласио је да у свим темељним документима очигледно је да је имовина која је дата на коришћење ЦПЦ била државна.

"Експлицитно тамо стоји - да црква не може отуђити ништа без одлуке надлежног државног органа. У периоду од краја осамдестих па до краја деведесетих, када нестаје Југославија, када се Црна Гора бави формирањем свог катастра, овлашћени људи у СПЦ у Црној Гори опредјељују се да уписују своје власништво над државном имовином. Када смо установили касније о чему се ради, покренули смо поступак враћања имовине ономе коме припада. Не може бити ријечи заиста ни о каквој отимачини било чијег власништва, али не пристајемо да се отима од државе", истакао је.

"Ово је покушај да држави вратимо оно што јој припада, што је од ње незаконито отуђено и ту се сада употребљавају лажи и манипулације, да се отима од цркве", рекао је Ђукановић.

Предсједник ДПС се осврнуо и на другу манипулацију која се пласира у јавности, а она се односи на тврдње да неко жели да туристички валоризује и приватизује црквене објекте.

"То је смијешно и биједно, и готово да га не треба коментарисати. Коме би, са трунком здравог разума пало на памет да од манастира прави ресторан, или до цркве хотел", изјавио је Ђукановић.

У наставку свог излагања предсједник ДПС се задржао на манипулацији коју често у јавности пласирају представници СПЦ и њима блиских опозиционих странака а то је да се жели узети имовина од СПЦ и дати неканонској ЦПЦ, регистрованој 1993. у Црној Гори.

"О томе заиста нема помена. О томе не говоримо у том Закону. Ми смо у свом програму казали да желимо да обновимо Православну цркву у Црној Гори, да желимо да то радимо као одговорни људи, зато што живимо у једном тешком парадоксу за балканске услове", казао је.

Ђукановић је оцијенио да су на Балкану присутна бројне подјеле, додајући да су црногорске власти о томе како превазићи тај проблем сматрале да би важну улогу у томе могла играти једна конструктивна православна црква.

"И зато смо казали - немамо намјеру да се понашамо тако да формирамо неку своју цркву из које ће сада Црногорци изгонити Србе, као што су Срби некад изгонили Црногорце из СПЦ, него желимо да се формира једна црква у којој ће наћи мјесто сви православни вјерници у Црној Гори. И наш позив свима је био, ако сте заиста у тој вјерској мисији, ако мислите о томе како да се заштите и афирмишу интереси једне вјероисповијести у Црној Гори, а наравно о другим вјероисповијестима воде рачуна они који су на челу тих цркава, дакле, ако сте у тој мисији, лако ћемо се договорити", истакао је Ђукановић и наставио:

"Али, нама се чини да ви нијесте у тој мисији. Нама се чини да сте у мисији посрбљавања Црне Горе. Чини ми се да желите да вратите Црну Гору у ону пређашњу представу како је Црна Гора друга српска држава. И то је заправо суштинско неслагање великосрпског национализма са црногорском независношћу".

Ђукановић је, такође, констатовао да је, како је рекао "великосрпски национализам морао мало утихнути након 2006, али никада се није помирио са црногорском независношћу и да даље сања свој сан, да се прекомпонује Балкан, да се направи увећана Србија, Албанија, Хртватска, а да остали нестану".

"То је отприлике тај план који је одувијек постојао и деведесетих година и који је коштао наше просторе великог броја жртава. Дакле, нити може бити велике Србије, нити велике Албаније, може бити само велике трагедије. И умјесто да су се те лекције добрано научиле у 90-тим годинама, умјесто да се од тога одустало и дубоко закопало, као што видимо, непуних 30 година након тога, се враћају старе идеје на сто и саставни дио тих идеја јесте великосрпски национализам који, користећи се СПЦ, покушава да Црну Гору и даље представља, да утиче на њен живот као на живот друге српске државе. То је нешто са чим се не слажемо и према чему показујемо, рекао бих, веома непоколебљив и чврст отпор и то је нешто што никада нећемо дозволити да прође у Црној Гори", рекао је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана