Ђокић: Штетно да се иде на измјену пословника

Срна
Ђокић: Штетно да се иде на измјену пословника

ПЕЛАГИЋЕВО - Извршни одбор Социјалистичке партије сматра веома штетним да се "иде" на измјену Пословника у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на начин како су то предложили СДС и ПДП, изјавио је Срни предсједник партије Петар Ђокић.

Ђокић је поручио да ће се супроставити таквој измјени Пословника, те указао на неопходност усаглашеног приступа.

Социјалисти су позвали СДС и ПДП на договор у којем ће активно учествовати, те сматрају да би било штетно ако би се та активност проводила са СДА и њеним партнерима.

"Сматрамо да је неопходно, ако се нешто већ жели мијењати, да се дешава на бази усаглашеног приступа који би имале партије које долазе из Републике Српске", рекао је Ђокић и додао да је промјена Пословника сложен посао.

Он је истакао да ће бити веома штетно ако би ту активности водиле само двије партије које имају и далеко мањи број гласова на изборима него партије владајуће коалиције.

Ђокић је подсјетио и на закључке Народне скупштине, који су донесени прошле седмице, а обавезују на одређено поступање изабране представнике из Републике Српске у институцијама БиХ.

"Сматрамо да је важан став који смо данас заузели, да треба омогућити да Парламентарна скупштина БиХ ради, али да први потез треба да буде избор Савјета министара и да притом нико нема право постављати услове. Треба да се уважи изборна воља и да онај ко је добио највећи број гласова добије прилику да именује кандидата за предсједавајућег Савјета министара", рекао је Ђокић.

Он сматра да је недопустиво да се више од годину дана чека избор Савјета министара, као и да је вријеме блокада потрошено.

"Мислим да је игра која се сада развија да се активира Парламентарна скупштина, а све остало остави по страни, штетна по БиХ и не видим да било ко ко је разуман у овој земљи треба то да подржи и каже да је у реду", оцијенио је Ђокић након сједнице Извршног одбора Социјалистичке партије, одржане у Пелагићеву.

Он је истакао и да ће избор Савјета министара и активирање парламента БиХ бити један добар корак напријед у погледу смиривања политичких тензија у БиХ, јер ће се ствари само погрошати ако остане на оваквом нивоу.

"Ако је на ред дошло да се именује представник из Републике Српске, конкретно представник српског народа, немају право да блокирају избор таквог кадра без обзира да ли њима допада или не допада наш приједлог који смо усагласили", поручио је Ђокић.

Према његовим ријечима, уцјене су погрешан приступ који погоршава стање у БиХ и послије више од годину дана сви би требало да извуку поуку, посебно они који се баве уцјенама при формирању Савјета министара и спречавају да на чело Савјета министара дође представник из Републике Српске. /крај/мсб/фото/фоно

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана