Ђокић: РЖР ЉУбија није питање коалиције већ развоја Српске

Срна
Ђокић: РЖР ЉУбија није питање коалиције већ развоја Српске

Бањалука - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас новинарима у Бањалуци да продаја акција Рудника жељезне руде /РЖР/ "Љубија" није питање коалиције већ развоја и дугорочног интереса Српске.

"Ако се ДНС томе противи, шта можемо. Они имају свој став и ако остану при њему ми ћемо дати и другим посланицима могућност да се изјасне. Сви могу гласати за или против", поручио је Ђокић.


Он је додао да на јучерашњој сједници Владе против ове одлуке био један министар из ДНС-а, те да је поменути документ припремљен за Народну скупштину која би требало да се о томе изјасни на наредној сједници.

"Очекујем да ће бити спремности да се оваква развојна активност Српске не пропусти, али нећу бити разочаран ако буде другачије", рекао је Ђокић.

Он је додао да је Влада у вези са питањем РЖР "Љубија" урадила веома добар посао.

"То смо направили тако што смо вриједност акција у једном предузећу код оба понуђача, који су нудили око 30 милиона КМ, подигли на 92 милиона КМ", рекао је Ђокић.

Он је рекао да је изненађен негативним ставом "Арселор Митала" о овој Владиној одлуци, јер је поменуто предузеће прихватило јавни поступак и у њему учествовао.

"жМиталж није дао бољу понуду од другог понуђача који се потрудио да по свим захтијеваним елементима да врло конкретну, јасну и убједљиво бољу понуду. Неозбиљно и чудно би било када би Влада одлучила супротно и одрекла се 30 милиона КМ прихода", поручио је Ђокић и нагласио да је "Арселор Митал", према уговору из 2004. године, имао сва права, док је од РЖР-а узето све.

Он је рекао да у заједничком предузећу /РЖР "Љубија"/ тренутно постоје двије столице - на једној је "Арселор Митал", а на другој Влада.

"На ту другу може да сједне жИзраел инвестмент групаж и да они даље настављају да раде као једно предузеће. Не видим да у томе постоји било какав проблем", рекао је Ђокић.

Он је додао да би ову велику инвестицију, уколико се реализује, могле изнијети бројне домаће фирме, те да би, ако се посао договори, у наредне три године могло да буде отворено 320 нових радних мјеста.

Ђокић је изразио очекивање да ће продаја акција РЖР "Љубија" бити позитиван импулс укупном развоју у Српској, али и у рударском басену Приједор.

Ђокић је јуче изјавио да је Влада Српске донијела одлуку о продаји 64,99 одсто акција РЖР "Љубија" компанији "Израел инвестмент група" за 92 милиона КМ и да ће одлуку на наредној сједници разматрати Народна скупштина Српске.

Предсједник Демократског народног савеза /ДНС/ Марко Павић изјавио је јуче да се противи продаји државног капитала у Рудницима жељезне руде "Љубија" на начин "како је то најавио министар индустрије, енергетике и рударства".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана