Ђокић: Потребно усклађивање закона о енергетици

Срна
Ђокић: Потребно усклађивање закона о енергетици

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је пред народним посланицима да разлози за доношење предложеног закона о измјенама и допунама Закона о енергетици произилазе из потребе међусобног усклађивања овог закона са законима који уређују различите области енергетике.

Према његовим ријечима, овим законом уређују се области као што су електрична енергија, природни гас, обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност.

"У том смислу, са посебним законима усклађују се термини и дефиниције у овом закону, питање сертификата за производно постројење у којем се производи електрична енергија из обновљивих извора, питање гаранције о поријеклу електричне енергије из обновљивих извора енергије", истакао је Ђокић у Народној скупштини Српске образлажући предложено законско рјешење.

Он је рекао да се наведеним законским актом врши и усклађивање са постојећим стратешким документом - Стратегијом развоја енергетике, дефинишући питања која се планирају наведеним документом као што су енергетске потребе Републике и начин обезбјеђења дугорочног и квалитетног снабдјевања енергијом.

"У складу са законом који уређује питање стратешког планирања и управљања развојем Републике Српске, уређује се надлежност Владе за доношење Стратегије развоја енергетике, као секторске стратегије Српске, на приједлог министарства надлежног за енергетику", рекао је Ђокић.

Он је додао да предложени закон предвиђа правни основ за доношење Енергетског и климатског плана Републике Српске.

Ђокић је рекао да предложени закон прецизира и питање финансирања рада Регулаторне комисије за енергетику, као и питање припреме и усвајања буџета те комисије.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана