Ђокић: Погрешна одлука секеретаријата енергетске заједнице

Срна
Ђокић: Погрешна одлука секеретаријата енергетске заједнице

ТРЕБИЊЕ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Федерација БиХ није показала одговорност, па су услиједиле санкције Европске енергетске заједнице БиХ.

Ђокић сматра да је одлука Европске енергетске заједнице о санкцијама БиХ погрешна, јер њен секретаријат није искористио свој утицај да неусаглашена питања ријеши на други начин.

Он је навео да су се на посљедњој конференцији у Неуму 2019. године, гдје су били премијери Српске и ФБиХ, обавезали и потписали заједнички акт и изразили спремност да закон о преноса тржишта електричне енергије и питање гаса у БиХ добије подршку Републике Српске, коју је и добио.

“Сматрали смо да смо тиме завршили посао, те је такав закон могао да иде у парламентарну процедуру, односно да буде предложен преко Савјета министара. То се није десило зато што федерална страна није жељела такав усаглашен преднацрт закона да подржи”, рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, федерална страна је тражила да се питање гаса у БиХ регулише посебним законом, а не кроз овај што би било изван Устава.

“То је кључни разлог. Федерација БиХ је у том смислу одступила од договора и обавеза које је имала и није показала ту врсту одговорности према енергетској заједници”, рекао је Ђокић.

Он сматра увредљивим ако се у образложењу одлуке каже да су били неки посебни интереси, које је имала Српска, па није допуштала да се донесе одлука о квалитету течних горива на начин да би у том случају били повријеђени интереси произвођача течних енергенета из Српске, као што је Рафинерија нафте у Броду.

“Она већ двије године не ради и не може се на њу нико позивати да смо ми штитили њене интересе”, рекао је Ђокић.

Ђокић је навео да је Република Српска у претходном периоду била веома досљедна и упорна да се изврше обавезе из трећег енергетског пакета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана