Ђокић: Палмер да понуди аргументе, а не да се служи пријетњама

Срна
Ђокић: Палмер да понуди аргументе, а не да се служи пријетњама

БИЈЕЉИНА - Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Петар Ђокић оцијенио је скандалозним одлуке Уставног суда БиХ којима руши уставно-правни поредак у БиХ, као и да један званичник САД као што је Метју Палмер треба да понуди аргументе, ако их има, а не да пријети званичницима Републике Српске.

Ђокић је рекао Срни да Уставни суд БиХ продукује кризу, јер је преузео улогу коју нема, а то је да жели да буде уставотворац и законодавац, радећи оно што је прије неколико година радио високи представник који је моделирао уставне и друге политичке односе у БиХ, што није њихов посао.

“Криза и проблематичан рад Уставног суда БиХ је чињеница, али много више од тога је и криза укупних односа у БиХ за које није крива Република Српска. По мом мишљењу, ту је крива једна странка, СДА, која жели да има монопол над БиХ”, нагласио је Ђокић.

Он је истакао како није сагласан са ставом Палмера, већ га сматра погрешним, те му поручио да би требало да погледа у Федерацију БиХ /ФБиХ/, која трећи мандат заредом има проблема у функционисању владе, односно годину и по дана послије избора није формирала владу, нема изабраног предсједника и потпредсједника.

Република Српска, сви њени изабрани функционери и институције, према мишљењу Ђокића, морају да реагују оног часа када се осјети да је угрожен уставни поредак.

“Он је угрожен зато што се напуштају изворни дејтонски принципи и оно што је у Дејтонском мировном споразуму прецизно наведено, а то је Дејтонски споразум сам као један правни акт и Устав који је произашао из њега”, појаснио је Ђокић.

Ђокић сматра невјероватним да се Палмер, као уважен званичник земље која се највише заклиње и промовише демократију, служи пријетњом умјесто да понуди неке аргументе, ако их има, који би били јачи и бољи него што их данас има Република Српска, која оспорава рад Уставног суда и његове одлуке.

“Невјероватно је да се тиме гуши слобода мишљења, изрицање ставова и рад демократских институција изабраних на бази воље народа, укључујући Народну скупштину Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је добио највећи број гласова од свих кандидата који су до сада излазили на изборе”, рекао је Ђокић.

О неприхватању Предсједништва СДА да се измијени структуре Уставног суда БиХ, Ђокић је изјавио да то говори о томе каква је политика СДА, којој одговара туторство међународне заједнице.

Ђокић је упитао зар је могуће да овдје нема способних правника који би могли бити судије Уставног суда умјесто странаца, да не постоје квалитетни људи који би били у институцијама и бринули о народима БиХ.

“Наравно да ми имамо изузетно квалитетне кадрове у свим народима и да је немогуће говорити о томе да је нормална ситуација да ми 25 година послије потписивања мира и живота у миру и даље имамо тако снажан утицај међународне политике”, истакао је Ђокић.

Он сматра да је крајње вријеме да се то промијени и да је управо то кључна порука коју је послата из Републике Српске, јер се жели да овом земљом управљају њени грађани.

“Позвали смо на дијалог. Ја и сада позивам на дијалог о свим отвореним питањима, без обзира да ли се слажемо или не слажемо и какав у овом часу имамо поглед на та отворена питања. Без дијалога и спремности да се суочимо са реалним стањем нема ни рјешења било којег питања, па ни оног које се зове Уставни суд БиХ и његове срамне одлуке”, рекао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана