Ђокић: Окупљање у Цириху прилика да представимо јединство српског народа

Срна
Ђокић: Окупљање у Цириху прилика да представимо јединство српског народа

ЦИРИХ - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да су вечерашње окупљање у Цириху поводом обиљежавања Дана Републике Српске и славе Светог архиђакона Стефана - заштитника Републике, прилика да се представи јединство српског народа.

Ђокић је навео да су у организацију обиљежавања Дана Републике укључени представници удружења из Републике Српске, али и из Србије и да сви заједно манифестују потребу за јединством српског народа без обзира гдје живи и шта ради.

“Сви заједно треба да наставимо његовати ту велику љубав коју имамо, а то је Република Српска, да јој будемо максимало посвећени и да искористимо све потенцијале да помогнемо и подстакнемо развој Српске”, поручио је Ђокић.

Он је рекао да је делегација Српске дошла у Цирих да Србе у Швајцарској који су се већ развили до нивоа инвеститора охрабри и покаже им основне информације које могу бити мотивационе да се одлуче да инвестирају у развој Српске.

“Са овом идејом обиљежавања Дана Републике Српске у Швајцарској, прије неколико дана у Њемачкој и другим мјестима, желимо само да покажемо да у нашој свијести живи Српска, да са нашим људима који живе далеко од завичаја преносимо на младе генерације да воле Републику Српску и вјерују у ту идеју као што су вјеровали и њени ствараоци”, навео је Ђокић.

Он је додао да је циљ да се новим генерацијама пренесе да буду посвећене развоју Републике, његовању најбољих могућих односа Српске са окружењем и са европским државама.

“Желимо да смо као народ потребни општим цивилизијским вриједностима, да их његујемо и овдје у Швајцарској, а нарочита вриједност којој треба да буду посвећени сви је да његујемо идентитет нашег народа - језик, традицију, писмо, вјеру, и то се овдје осјећа као потреба, али то требамо његовати и преносити на нове генерације”, закључио је Ђокић.

У храму Српске православне цркве у Цириху данас је обављено ломљење славског колача поводом празника Светог архиђакона Стефана.

Овом свечаном чину у Успењском храму, осим министра Ђокића, присуствовали су министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић те градоначелници Приједора, Бањалуке и Бијељине.

У Цириху ће вечерас бити одржан и Привредни форум српске дијаспоре, чији је циљ промовисање потенцијала Републике Српске и унапређење сарадње домаћих и швајцарских привредника, а на којем ће се учесницима обратити Ђокић.
 

Клокић: Заједнички циљ очување и стабилност Српске

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић поручио је да је заједнички циљ свих који су се вечерас окупили у Цириху на обиљежавању Дана Републике Српске - очување и стабилност Српске.

Клокић је навео да се ове године трећи пут по реду обиљежава Дан Републике Српске у Цириху и изразио наду да ће се у предстојећим годинама заједно са институцијама Српске још значајније и боље прослављати овај празник у Швајцарској.

“Окупили смо се из разних политичких партија и нивоа власти, али циљ нам је увијек исти - очување и стабилна Српска”, рекао је Клокић уочи академије у Цириху.

Предсједник Удружења српских привредника у Швајцарској Стојан Стевановић очекује да ће свечаности, поводом обиљежавања Дана Републике у Штатхали у Цириху, присуствовати више од 1.000 гостију.

Он је напоменуо да је прошле године у вријеме вируса корона прослави Дана Републике у Цириху присуствовало више од 1.300 гостију.

“Ово ће остати традиција да први викенд у фебруару прослављамо Дан Републике у Цириху”, рекао је Стевановић, који се захвалио гостима из Српске и Србије на доласку.

У храму Српске православне цркве у Цириху данас је обављено ломљење славског колача поводом празника Светог архиђакона Стефана.

Овом свечаном чину у Успењском храму, осим министра Клокића, присуствовали су министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, те градоначелници Приједора, Бањалуке и Бијељине.

У Цириху ће вечерас бити одржан и Привредни форум српске дијаспоре, чији је циљ промовисање потенцијала Републике Српске и унапређење сарадње домаћих и швајцарских привредника.

Учесницима форума обратиће се министар Ђокић.

Дан Републике Српске у Цириху обиљежава се у организацији завичајних удружења Републике Српске у Швајцарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана