Ђокић: Енергетика - најважнији развојни ресурс Српске

Срна
Ђокић: Енергетика - најважнији развојни ресурс Српске

Бањалука - Енергетика је данас најважни развојни ресурс Републике Српске и у плану је интензивирање градње вјетроелектране и соларних електрана, те заједно са Србијом три хидроелектране у горњем току ријеке Дрине, рекао је министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Он је навео да ће Република Српска пронаћи партнера и за изградњу четири хидроелектране - три на ријеци Бистрици и једне на ријеци Јањини, додајући да је то инвестиција од готово 140 милиона евра.

Ђокић је истакао да је циљ да наредних година буду уговорени радови и изграђени нови производни капацитети који ће Српској обезбиједити до 1.000 мегавата.

“То није само енергија из хидроресурса, већ и енергија вјетра, соларна, као и енергија која се може добијати из био-масе и неких других извора”, рекао је Ђокић вечерас за РТРС.

Он је навео да је изграђено 30 нових енергетских објеката, укључујући и термоелектрану инсталисане снаге од 300 мегавата, највећи енергетски објекат изграђен на ширем балканском подручју.

“Осим тога, ту је још 29 малих енергетских објеката, хидроелектрана и соларних електрана”, рекао је Ђокић.

Он је нагласио да Република Српска и даље његује политику ниских цијена електричне енергије за коју се опредијелила прије деценију и више, сматрајући да струја треба да буде доступна свима по што повољнијим условима.

“Цијена киловат-часа електричне енергије у Српској данас је најнижа у региону. Сваки покушај да ту цијену доведемо на тржишни ниво, упоредив са оном у региону, није добијао подршку ни у јавности. Такву врсту подршке је тешко и обезбиједити јер грађани сматрају да је то повећање њихових трошкова”, каже Ђокић.

Ђокић сматра да, са друге стране, није коректно да они који реално имају веће плате, као и знатно већу потрошњу електричне енергије то плаћају по истој цијени као пензионери са ниским примањима, незапослени грађани.

Он је истакао да је, након одређених неразумијевања у вези са начином обрачуна цијене струје за одређене групе тарифних потрошача или купаца, премијер Српске Радован Вишковић недавно обећао да цијена за те групе неће бити мијењана ни ове, а ни током наредне године.

Ђокић је истакао да је, током његовог мандата на функцији министра енергетике и рударства, у Српској индустријска производња повећана за 20,13 одсто, те да ти и други резултати сметају опозицији, због чега је, како наводи, мета њихових напада.

Он је рекао да је учешће индустријске производње у стварању бруто домаћег производа /БДП/ порасло и достизало вриједност и 20 одсто БДП-а, па је тако и БДП растао и највећу вриједност достигао прошле године, односно 3,9 одсто у односу на претходну годину.

Према његовим ријечима, Српску погађа смањење обима индустријске производње у условима када ради или не ради Рафинерија Брод, јер је вриједност њене производње веома велика.

“Када посматрате обим продаје на тржишту БиХ, сада то све купују од Нафтне индустрије Србије и Српска ту није ништа изгубила, јер је систем ПДВ-а такав да је сваки улазак робе преко границе опорезив. Са становишта ПДВ-а и прихода које смо раније имали од Рафинерије Брод то смо сачували на истом нивоу”,
навео је Ђокић.

Он је нагласио да Српска жели да поново буде покренута производња у овој рафинерији, те да је из “Оптима групе” речено да се чека завршетак истраге коју спроводе органи Српске у вези са хаваријом у Рафинерији Брод, да би у тој компанији донијели одлуку у вези са пословањем.

Ђокић је рекао и да је на недавном састанку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и делегације Српске са руским премијером Дмитријем Медведевим потврђено да пословање “Оптима групе” неће бити доведено у питање, да Русија стоји иза ове компаније и да ће она наставити пословање у Српској. Он је додао да му је то недавно потврдио и руски министар енергетике Александар Новак.

Ђокић је навео да власт у Републици Српској води политику која је социјално одговорна према грађанима, у оквиру закона и разних врста давања, те нагласио да те мјере треба и даље развијати, што Влада Српске и чини.

Он је истакао да је Влада Српске посљедњих година имала разумијевања за захтјеве привреде за смањење фискалних и парафискалних давања, била је осјетљива и на захтјеве синдиката када је ријеч о побољшању положаја радника.

“Повећаване су плате, које су у првих неколико мјесеци ове године достигле просјечну вриједност од 912 КМ и знатно су веће него на почетку мандата ове власти у Српској”, навео је Ђокић.

Ђокић је изразио очекивање да ће у Српској плате расти и да ће просјек од 1.000 КМ бити досегнут, ако не до краја ове, онда реално у првом мјесецу наредне године. /крај/куп/вј

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана