Ђокић: Циљ реформе - либерализација тржишта електричне енергије

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да су ово министарство и Влада покренули велику реформу електроенергетског сектора, чији је кључни циљ либерализација тржишта електричне енергије, али је истакао да поскупљење струје тренутно "није на столу".

Ђокић је појаснио да се реформа, прије свега, огледа у доношењу новог Закона о електричној енергији, који је усвојила Народна скупштина и који је дефинисао реформски пут у наредним годинама кроз који ће проћи "Елеклтропривреда Српске" и цијели електроенергетски сектор.

Он је навео да ће реформа за потрошаче значити да ће бити обезбијеђено квалитеније снабдијевање електичном енергијом, пружање садржајније и квалитетније услуге.

У том смислу, додао је, неопходно је обезбиједити и да се сав енергетски сектор развија и да обезбиједи ону врсту прихода и да има добит која ће омогућити да "Електропривреда" буде стуб развоја Српске и њене привреде.

Ђокић је навео да сада предстоји нови велики посао, а то је примјена закона у пракси која ће бити видљива у наредних неколико година.

Према његовим ријечима, прва фаза промјене закона је реструктурисање "Електропривреде Српске", осносно раздвајање дјелатности производња, дистрибуција и снабдијевање и формирање засебних предузећа.

- Већ сада смо створили предуслове да започне нова организација, формиран је оператор дистрибутивног система - ОДС који ће бити организован на пет локација. Формирана је и дирекција за јавно снабдијевање и предстоји нам у наредних неколико година рееорганизовање производних предузећа - рекао је Ђокић новинарима у Бањалуци гдје је одржана радионица о теми "Статус и улога дистрибутивне дјелатности у складу са захтјевима новог Закона о електричној енергији", коју је организовало ресорно министарство.

Он је нагласио да је овај процес урађен у складу са смјерницама ЕУ и директивама енергетске заједнице, уз напомену да либерализација ни у једној држави није завршена без промјена цијене електричне енергије и да је то, када се излази на тржиште, нужна карактеристика тог стања.

- Нашим Законом о електричној енергији дефинисали смо категорију енергетски заштићеног купца. То су грађани Српске који немају примања на том нивоу да би могли да плаћају нешто веће цијене. Због тога је у буџету Српске ове године планирано 12 милиона КМ за те потребе - рекао је Ђокић.

Директор "Електропривреде Српске" Лука Петровић рекао је да "Електропривреда Српске", чија је реорганизација већ почела, има дупло нижу цијену електричне енегије од оних у окружењу.

- Закон о електричној енергији омогућио је да се у наредних неколико година крећемо ка тржишним цијенама, да би и други снабдјевачи овдје могли да продају енергију. То је либерализација. Овдје ми имамо монопол и једини продајемо еектричну енергију и због тога Европа жели либерализацију", рекао је Петровић.

Када се помиње рачун за електричну енергију, додао је, он се не састој само од електричне енергије већ и од мрежарина које се плаћају дистрибутивним предузећима, накнаде за обновљиве изворе енергије, накнаде за пренос на преносну компанију БиХ, те су са свим другим накнадама рачуни за струју најповољнији у "Електропривреди Српске".

- Ми наравно слиједимо политике Владе Српске која жели да и даље буде кроз жЕлектропривредуж најповољнији снабдијевач на овима просторима", рекао је он.

Петровић је нагласио да грађани Српске у овој години не могу очекивати веће износе рачун електричне енергије, што је, како је нагласио, став већинског власника - Владе Српске и то значи да неће бити повећања цијена електричне енергије.

Директор УСАИД-овог пројекта асистенција у енергетском сектору Мак Каменица рекао је да су реформе важне за отварање тржишта електричне енергије, те се нада да ће и друге електропривредне компаније у БиХ пратити овај позитиван корак. "То су урадиле све земље у региону и то је корак који је прописан кроз европска правила", навео је Каменица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана