Ђи Пинг, кинески амбасадор: БиХ у борби против вируса корона предузела ефикасне и снажне мјере

ГС
Ђи Пинг, кинески амбасадор: БиХ у борби против вируса корона предузела ефикасне и снажне мјере

БАЊАЛУКА - Импресиониран сам ефикасним, снажним и професионалним мјерама које је БиХ подузела у борби с новим вирусом корона, рекао је Ђи Пинг, кинески амбасадор у интервјуу за „Независне“.

- Помно пратимо епидемиолошку ситуацију у БиХ и примијетили смо да је успостављен механизам координације на нивоу БиХ, ниво БиХ и два ентитета су предузели низ мјера које ће помоћи у превенцији и контроли епидемије – истакао је Ђи Пинг.

Напомиње да је, као одговор на непознат вирус, Кина предложила концепт “четири рана поступка”: рано откривање, рано пријављивање, рану изолацију и рано лијечење.

- Предложили смо и лијечење по степенима, односно пацијенти тешке клиничке слике смјештају се у клиничке центре са бољим условима, пацијенти благе клиничке слике се смјештају у мобилне болнице на лијечење, а људи који су имали блиски контакт или сумњиви случајеви врше самоизолацију код куће. Ово су искуства које је  кинеска страна издвојила континуираним пробама и знанственим истраживањима, која могу оквирно послужити као примјер. Надам се да ће вам помоћи – каже амбасадор.

Додао је да у Кини неће заборавити да су им званичници и пријатељи из цивилног друштва БиХ, на различите начине пружали подршку, у кључним тренуцима кад је кинески народ улагао све напоре у борби против епидемије.

- Тренутно, и БиХ се суочава са изазовима узрокованим епидемијом. Кинески народ изражава суосјећање и  спремност да стане уз пријатељске народе БиХ у борби против епидемије. Најважније је ојачати размјену искустава у превенцији и контроли епидемије. Та искуства смо стекли у замјену за животе наших људи, зато су врло драгоцјена. Један добар приједлог вриједи више од десер милиона маски. Непрекидно одржавамо блиски контакт с надлежним институцијама у БиХ. Најновија верзија кинеских антиепидемијских материјала и програма дијагнозе и лијечења су достављени БиХ – нагласио је Ђи Пинг.

Напомиње да је, поред тога, кинеска влада отворила комерцијалне канале за БиХ, за увоз медицинске опреме и материјала који су хитно потребни.

- Прошле седмице смо прослиједили Министарству трговине Кине спискове за набавку које су нам доставила два ентитета, а сада су ентитети и Амбасада БиХ у Кини успоставили контакт с њима. Наравно, кинеска Централна влада и локалне власти које су успоставиле сарадњу са БиХ такође ће пружити малу количину помоћи у смислу антиепидемијских материјала, а ми смо у току интензивног координирања. Истовремено, кинески држављани који живе и раде у Бањалуци, Брчко дистрикту и граду Броду великодушно су донирали маске и новац локалној власти. Кинеске компаније, као и институције такође активно раде на припреми заштитних материјала против епидемије у БиХ. До сада је Амбасада донирала неке антиепидемијске материјале БиХ, у оквиру свог капацитета – рекао је Ђи Пинг.

Истакао је да је до 26. марта, више од 74 хиљаде пацијената заражених вирусом корона излијечено и отпуштено из болница у Кини.

- Стопа изљечивости је премашила 90 одсто, а 8. априла ће бити укинута рестрикција кретања у граду Вухан. Тренутно је ширење епидемије у Кини углавном сузбијено, с обзиром на чињеницу да већина провинција и градова већ неколико дана заредом биљежи “нулти раст” домаћих случајева. Али “нулти раст” не представља “нулти ризик”. До сада је у Кини потврђено више од 700 случајева увезених из иностранства – појашњава Ђи Пинг. Додао је да остаје ризик појединачних новопотврђених случајева и избијања епидемије у малом кругу.

- С обзиром на глобалну епидемиолошку ситуацију, превенција увезених случајева и поновног домаћег избијања је у средишту пажње у овој фази, тако да су задаци превенције и контроле епидемије у Кини још тешки и напорни – казао је кинески амбасадор.

Амбасадор Кине изјавио је да је његова земља почела тестирање вакцине за вирус корона и да је тренутно у првој фази клиничког испитивања.

 

- Вакцина је убризгана у људско тијело и тренутно смо ушли у прву фазу клиничког испитивања. Одабрали смо и одређене ефикасне лијекове и рјешења третмана, те их препоручили за клиничко лијечење - рекао је Ђи  Пинг.

Он је додао да је, суочавајући се са непознатим вирусом, Кина брзо организовала научна истраживања и за кратко вријеме постигла позитиван напредак.

Истакао је да вјерује да ће епидемија коначно бити поражена заједничким напорима свијета, укључујући Кину и БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана