Ђаци дефинитивно у клупама од понедјељка

Данијела Бајић
Ђаци дефинитивно у клупама од понедјељка

БАЊАЛУКА - Републички штаб за ванредне ситуације донио је данас Закључак о одвијању васпитно-образовног рада у просторијама основних и средњих школа у Републици Српској.

- У Закључку је наведено да се настава, све спортске и друге активности школске дјеце и омладине, организовање проширеног програма (продужени боравак и јутарње чување), од 2. новембра настављају у просторијама основних и средњих школа у Републици Српској, у складу са Закључком Владе Републике Српске од 17. августа и Планом организовања рада основних и средњих школа и ђачких домова у школској 2020/2021. години за вријеме трајања пандемије вируса корона од 24. августа - саопштено је данас из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Наводи се да све васпитно-образовне установе и градски/општински штабови за ванредне ситуације јединица локалне самоуправе у Републици Српској, у складу са епидемиолошком ситуацијом, у наредном периоду, могу Министарству просвјете и културе доставити приједлог за обустављање наставе у основним и средњим школама.

Додаје се да приједлог за обустављање наставе може да обухвата све школе на подручју одређене јединице локалне самоуправе или само одређене школе са или без подручних одјељења.

- Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод ће, у случају потребе у било којој локалној самоуправи, за ученике основне школе, у сарадњи са Јавним сервисом Радио-телевизије Републике Српске, организовати наставу на даљину, а за ученике средње школе настава на даљину ће се организовати путем електронских средстава комуникације, на исти начин као што је то било успјешно реализовано у другом полугодишту претходне школске године - наводи се у саопштењу Министарства.

Републички штаб за ванредне ситуације Републике Српске донио је 25. октобра одлуку о обустави наставе у основним и средњим школама до 1. новембра, те је настава одржавана онлајн.

Ова одлука, како је пјашњено, донесена је ради превентивног дјеловања и спречавања појаве ширења вируса корона.

Републички штаб је, између осталих, донио и закључак да радно вријеме угоститељских објеката у Српској и даље остаје  од шест до 22 часа.

- Све врсте угоститељских објеката за исхрану и пиће  без обзира на то да ли послују самостално или у оквиру других објеката у којима се обавља привредна дјелатност (бензинске пумпне станице, објекти за смјештај и друго) могу радити од шест до 22 часа", саопштено је након сједнице Штаба.

У саопштењу се наводи да и приређивачи игара на срећу (кладионице, аутомат клубови, казина, томболе и други) такође могу радити у истом периоду.

- Драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје у времену од 22 до шест часова - стоји у саопштењу.

Овај закључак такође ступа на снагу даном доношења.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је донио Закључак о донацији личне заштитне опреме и средстава за дезинфекцију јавним здравственим установама, као и Закључак о прихватању донације личне заштитне опреме Делегације Европске уније у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана