Директорица БХ Радија поново мета пријетњи и увреда: Медићева на удару екстремиста

Дарко Момић
Директорица БХ Радија поново мета пријетњи и увреда: Медићева на удару екстремиста

БАЊАЛУКА - Директорица БХ Радија Пејка Медић поново се нашла на мети екстремиста из Сарајева, а овај пут хајку је повео режисер Дино Мустафић који је на “Твитеру” неосновано оптужио Медићеву да врши мобинг над уредником документарно-драмског програма БХ Радија Миралемом Овчином.

Мустафић је написао да је “Пејка Медић прије седам дана суспендовала редакцију и да емитује само музику”, те да је “ово идеолошки-политичка цензура која не смије проћи без реакције културне јавности”.

Послије Мустафићевог твита услиједиле су “реакције” у виду најгрубљих пријетњи и вријеђања Медићеве и твитови у којима се вријеђају чланови њене најуже породице и поручује да јој “треба направити притисак и нелагоду, како професионално, тако и приватно”. Мустафића су подржали бивши новинар ФТВ-а Бакир Хаџиомеровић, директор Меморијалног центра Сребреница Емир Суљагић, као и бројни други ликови који се у јавности представљају као “борци за људска права и слободу говора”, а који су учествовали и у ранијим хајкама против директорице БХ Радија. Извјесна Тања Милетић Оручевић из Мостара на “Фејсбуку” је поновила Мустафићеве тврдње да је Медићева укинула драмски програм и “починила културоцид”, па су и на тој друштвеној мрежи услиједиле салве погрда и омаловажавања.

Пејка Медић каже да ће пријетње које су јој након Мустафићевог твита упућене преко друштвених мрежа пријавити полицији, истичући да једноставно није тачно да врши мобинг, нити да је суспендовала редакцију документарно-играног програма.

- У складу са правилима и дозволама РАК-а, ми смо обавезни да емитујемо премијерне садржаје драмског програма најмање два сата седмично. Једино што сам тражила од уредника Овчине је да то испоштује и да у случају емитовања репризних програма назначи који пут се емитује, јер постоје програми који се репризирају небројено пута што је непрофесионално и није у интересу слушалаца - каже Медићева.

Што се тиче пријетњи путем друштвених мрежа, она каже да је то прати откако је 2017. године дошла на ову функцију.

- Дини Мустафићу нека служе на част сви они твитови и пријетње које су ми упућене послије његовог твита и лажне тврдње да сам суспендовала редакцију - каже Медићева.

Она истиче да је изложена скоро свакодневним пријетњама и лажним оптужбама због чега је прошле године четири мјесеца пила антидепресиве.

Подршку јој је јуче пружило Удружење новинара Републике Српске из кога је поручено да безрезервно подржава директорицу БХ Радија суочену са озбиљним пријетњама.

- Дино Мустафић и Бакир Хаџиомеровић треба да буду свјесни посљедица које могу проузроковати њихове инсинуације да колегиница Медић не поштује бошњачке сребреничке жртве. Од надлежних захтијевамо да заштите нашу колегиницу и казне све који пријете њој и породици, поготово што ово није прво угрожавање безбједности након што је преузела дужност директорице БХ Радија у Сарајеву - поручио је предсједник Скупштине Удружења новинара РС Бранимир Ђуричић.

РАК

Према дозволи РАК БиХ, БХ Радио обавезан је да емитује најмање два сата премијерног драмског програма седмично, што прошле године није испуњено. Уредник Документарно-драмског програма БХ Радија Миралем Овчина одбијао да у плану програма назначи шта је премијера, а шта реприза и по који пут се репризира, због чега га је Медићева обавијестила да уколико не пошаље план у којем је то прецизно назначено, од 11. јануара неће бити емитован ниједан репризни садржај, већ музика. Послије тога је услиједила хајка против Медићеве путем друштвених мрежа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана