Директорица БХ Радија и даље на мети неоснованих оптужби: Поштовање стандарда основ за хајку

Дарко Момић
Директорица БХ Радија и даље на мети неоснованих оптужби: Поштовање стандарда основ за хајку

БАЊАЛУКА - Директорица БХ Радија Пејка Медић и даље је на мети бруталне хајке и увреда и то на основу лажних и неоснованих оптужби да је укинула Драмски и документарни програм ове медијске куће.

Хајку је покренуо режисер Дино Мустафић објавом на “Твитеру” да је “Пејка Медић суспендовала редакцију и да емитује само музику”, те да је “ово идеолошко-политичка цензура која не смије проћи без реакције културне јавности”. Упркос томе што Медићева ништа није ни укинула, ни суспендовала, већ је од уредника Драмског и документарног програма Миралема Овчине тражила да у складу са правилима РАК-а два сата седмично премијерно емитује драмски програм и да прецизно назначи по који пут се неки програм репризира, по друштвеним мрежама је започела права хајка и отворени позиви на линч Медићеве.

То је данас потврдио и генерални директор БХРТ-а Белмин Карамехмедовић, који је у саопштењу негирао тврдње да је суспендована редакција Драмског и документарног програма.

- Због прецизирања у плану програма БХ Радија шта је премијерни, а шта репризни садржај, директорица БХ Радија Пејка Медић одлучила је да умјесто неколико пута емитованог репризног садржаја документарно-драмског програма, програмски простор попуни другим садржајима. Одбацујемо наводе да је суспендована редакција Драмског и документарног програма БХ Радија - наводи се, између осталог, у саопштењу.

Подршку Пејки Медић јуче су пружили поједини српски посланици у Представничком дому Парламента БиХ, у чијој надлежности је избор чланова Управног одбора БХРТ-а који касније бира руководство ове медијске куће.

И лидер и посланик ПДП-а Бранислав Бореновић искористио је “Твитер” да пружи подршку директорици БХ Радија.

- Као парламентарци смо врло заинтересовани за дешавања у БХРТ-у. Подршка Пејки Мадић у истрајавању на поштовању професионалних стандарда и Закона о јавном РТВ сервису због чега неосновано доживљава притиске и нападе - написао је Бореновић, који је са другим послаником ПДП-а у Парламенту БиХ Миром Пекић јуче разговарао са Медићевом.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сњежана Новаковић Бурсаћ каже да Пејка Медић није укинула никакав програм, нити направила неку стручну грешку, већ је само тражила да се примјењују професионални стандарди.

- Као много важније бих истакла да Пејка Медић очигледно трпи ударце, јер је радећи на јавном сервису БиХ, који би требало да промовише стварну истину и помирење, устрајала на ставу да наратив о само једној страни из протеклог рата као “злој и злочиначкој”, а другој као “праведничкој и безгрешној” једноставно није истина - каже Новаковић Бурсаћ.

Она истиче да посебно поштује и цијени чињеницу да Пејка Медић као жена и професионалац издржава и носи се са свим тим.

- То није нимало лако, поготово у средини у којој се другачији став и мишљење дочекују неаргументованим и ужасним ријечима, па чак и пријетњама - каже Новаковић Бурсаћ.

Статистичка грешка

Предсједавајући Управног одбора БХРТ-а Љубомир Зубер у недавном писму посланицима из Републике Српске у Парламенту БиХ навео је да Срби у укупној руководној структури БХРТ-а чине проценат на нивоу статистичке грешке.

- Као члан УО из Републике Српске упозоравам вас да су новинари из Српске изложени свакодневним притисцима и да ми, чланови УО из РС, немамо механизме да значајније промијенимо такво стање како би БХРТ била истински заједничка телевизија. Овако, она је то само на папиру - закључио је Зубер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана