Директори се правдају и не помишљају на оставке

Ведрана Кулага
Директори се правдају и не помишљају на оставке

Бањалука - Управа јавног предузећа “Шуме РС” разматрала је у петак закључке са сједнице Владе Републике Српске на којој је анализирано стање у шумарству, а поново је истакнуто да се појединци неће спасити смјена и да ће одређени резови бити направљени како би испливали из минуса.

Стање у шумарству била је једина тема на сједници Владе Српске која је у четвртак одржана у Бањалуци послије које је премијер Радован Вишковић позвао све директоре шумских газдинстава и других јединица “Шума РС” који су пословали са губитком да поднесу оставке. Поручио је да “би било часно и поштено да се сви који имају губитке сами склоне са руководећих позиција” него да се уђемо у процедуре доказивања њихових губитака, јер ћемо онда сигурно установити и неке друге ствари.

Иако су “Шуме РС” прво полугодиште 2019. године завршиле са минусом од 2,63 милиона КМ, а негативан резултат је исказало 18 газдинстава, нико још није поднио оставку. Посебна лупа стављена је на ШГ “Романија” Соколац, “Врбања” Котор Варош, “Оштрељ” Дринић гдје су смјене челника најизвјесније.

Директор “Шума РС” Славен Гојковић је у петак да нико од директора шумских газдинстава није поднио оставку. Посјетио је да су на крају 2018. године на само четири адресе били забиљежени минуси, а крајем јуна ове на чак 18.

- Има ту и оправданих и неоправданих разлога, али сам убијеђен да је од 18 већ сада половина санирала негативан резултат. Ради се о томе да производња није била на довољно високом нивоу. Нисмо успјели посјећи и продати што смо планирали за шест мјесеци, а имамо фиксне трошкове. И долази до негативног резултата, али сада су бољи временски услови, сви су се посветили да ствари дигну на виши ниво и идемо да поправимо стање до краја године - рекао је Гојковић за “Глас Српске” и додао да имају пуну подршку ресорног министарства и Владе Српске.

Вршилац дужности директора газдинства “Оштрељ-Дринић” Слађана Бањац изјавила је у петак за “Глас Српске” да је њихов тренутни минус око 400.000 марака, али да се не сматра одговорном. Нагласила је да тек сада успјела да среди стање које је затекла када је преузела руководство. Додала је да у шумарству има великих проблема, мало радне снаге те да су тек прије неки дан успјели да заврше давно расписани тендер и нађу партнере за рад на експлоатацији.

- Пред Нову годину сам именована за вршиоца дужности, наслиједила сам велике проблеме, било је и ствари којима се бави Одјељење за привредни криминал. Ти проблеми су успорили рад газдинства, али су ријешени. Сада могу да се посветим производњи која је планирана. Сматрам, а то се може и доказати, да нисам допринијела негативном резултату нерадом или лошим руковођењем, него је то производ стицаја околности у којима су шуме. Нећу поднијети оставку, код мене немају шта да нађу, средила сам стање, чекаћу расплет ситуације. Нека они одлуче по своме - закључила је Бањац.

За “минус” правдање имају и у газдинства у Теслићу којим руководи Мишо Стојановић.

- Постоје објективни разлози. Теслић су у мају задесиле поплаве, било је проглашено стање елементарне непогоде, а највећи заостатак се односи на тај мјесец док су остали завршавани као што је планирано. Процјене су да би се стање могло поправити до краја године. Ја сам у статусу вршиоца дужности. Нећу поднијети оставку, али мој мандат стоји на располагању Управи предузећа - рекао је Стојановић.

Први човјек газдинства Романија Влајко Секулић у петак није одговарао на телефонске позиве, док су у Центру за сјеменско-расадничку производњу у Добој поручили да је директор службено одсутан.

Одбор

Извјештај о извршењу плана од јануара до краја јуна ове године недавно је разматрао Надзорни одбор “Шума РС”. Наглашено је да су прву половину године обиљежили лоши временски услови који су ометали или потпуно обустављали процес производње шумских дрвних сортимената, те је из тог разлога дошло до подбачаја у извршењу физичког обима производње. Свим директорима који су исказали губитак наложено је да проблеме отклоне, ускладе приходе и расходе и до краја године остваре позитиван резултат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана