Директор ЖРС-а прижељкује смјену

Дарко Момић
Директор ЖРС-а прижељкује смјену

ДОБОЈ - Вршиоцу дужности директора “Жељезница Републике Српске” и функционеру ДНС-а Славку Глигорићу крајем ове седмице истиче мандат, а он каже за наш лист да не очекује да му мандат буде продужен, напротив.

Глигорић је за в.д. директора именован у септембру прошле године и од тада му је мандат стално продужаван за по два мјесеца, а то је посљедњи пут урађено 26. септембра ове године.

- Нити очекујем, нити прижељкујем да ми мандат буде продужен. Радујем се томе да будем разријешен дужности и живим за тај дан - рекао је Глигорић за “Глас Српске”.

Он је потврдио и да се већ неко вријеме по политичким кулоарима говори да му неће бити продужен мандат због одлуке Предсједништва ДНС-а да напусти владајућу коалицију, због чега га најаве појединих медија објављене прошле седмице да ће бити смијењен нису ни изненадиле, ни погодиле.

Напротив, Глигорић је открио да је био суочен са покушајима појединаца да га на основу фалсификованих докумената отјерају у пензију.

Наиме, Закон о Жељезницама РС каже да, у случају када се приступи реорганизацији у овом јавном предузећу, жељезничком раднику радни однос престаје кад наврши 40 година пензијског стажа и године живота утврђене чланом 178. Закона о пензијском и инвалидском осигурању. А члан 178. Закона о ПИО прецизира да “осигураник са 40 година пензијског стажа има право на старосну пензију ако у 2020. години наврши 58 година и четири мјесеца живота”.

С обзиром на то да је Глигорић почетком септембра ове године навршио потребни број година, односно 58 година и четири мјесеца, по том основу је испунио услове за престанак радног односа у ЖРС-у и пензионисање. Међутим, он објашњава да не испуњава други услов, јер нема 40 година радног стажа.

- Неки су покушали да фалсификују документацију у Фонду ПИО и да лажно прикажу да имам 40 година стажа осигурања, тако што су покушали да фалсификују податке о ратном стажу. Ја тај стаж нисам уписао, нити сам поднио захтјев да ми се упише, али због појединаца који су то покушали да фалсификују, морао сам да ангажујем адвоката да се одбраним - каже Глигорић.

Поред тога, он сматра да се чак и да има 40 година стажа осигурања, на њега не односе наведене законске одредбе о пензионисању зато што је он професионални посланик у Народној скупштини РС. Глигорић је потврдио за наш лист и да је око 40 бивших радника “Жељезница РС” поднијело тужбе због тога што им је прекинут радни однос и што су пензионисани у складу са одредбама члана 116а. Закона о ЖРС и члана 178. Закона о ПИО.

- Било је више од 40 таквих тужби, али могуће је да је пристигло још. Не могу више ништа да кажем о томе, јер је то ствар суда - каже Глигорић и подсјећа да је Уставни суд РС крајем 2018. године одбио приједлог за утврђивање неуставности члана 116а. Закона о ЖРС.

Уставни суд РС

Уставни суд РС одбацио је приједлог за оцјењивање уставности члана 116а. став 2. Закона о ЖРС-у који су поднијели Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности ЖРС-а и Конфедерација синдиката РС. Поменути члан закона предвиђа да “у случају када се приступи реорганизацији у ЖРС, жељезничком раднику радни однос престаје кад наврши 40 година пензијског стажа и године живота утврђене чланом 178. Закона о ПИО”. Наведени члан Закона о ПИО из 2011. године је прилично конфузан и прописује да осигураници имају право на старосну пензију у зависности од тога у којој календарској години пуне колико година  живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана