Директор СЗО за Европу: Не треба паничити због вируса корона, четири од пет пацијената имају благе симптоме

Танјуг
Директор СЗО за Европу: Не треба паничити због вируса корона, четири од пет пацијената имају благе симптоме

РИМ- Број обољелих од вируса корона порастао је на 80.988 у 33 земље широм свијета, изјавио је данас директор Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге, који је истакао да не треба паничити.

- Нема потребе за паником - рекао је Клуге на конференцији у Риму.
Он је истакао да је смртност око два одсто и сада око један одсто у Кини, у којој је забиљежено 96,5 одсто од укупног броја случајева.

Нагласио је истакао да треба имати на уму да четири од пет пацијената имају благе симптоме и да се оправе.

- Након пораста броја заражених у Италији повећаће се сарадња у борби против вируса, како би се обезбиједила једнака припремљеност свих региона - рекао је Клуге.

У Италији је од коронавируса преминуло 12 особа, док је број заражених порастао на 374.

- Још нема разлога да буде проглашена пандемија вируса корона јер није дошло до неконтролисаног ширења вируса у свијету и нема великих размјера смртних случајева или хроничних обољења - сматрају здравствени стручњаци из Свјетске здравствене организације (СЗО).

Епидемиолог Мери-Луиз Меклос, која је радила као савјетник за СЗО, каже да "не постоји праг који се не смије прећи" те да СЗО има посљедњу ријеч.

- СЗО проглашава пандемију да би симптоми заразе били схваћени озбиљно и да би се могле обезбиједити финансије за обуздавање ширења заразе. Међутим, понекад таква одлука може да изазове непотребну панику - наводи она.

Епидемиолога Најџела Мекмилана са Института "Мензис хелт" у Квинсленду брину медијски извјештаји који превише сензационалистички пишу о томе шта пандемија заправо значи.

- Не желимо покренути лавину паничног складиштења хране или бензина, ако ће 95 одсто становништва болест доживјети као лагану прехладу - наводи он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана