Директор IAEA: Могућа стручна помоћ у вези са Tрговском гором, али не и посредовање

Срна
Директор IAEA: Могућа стручна помоћ у вези са Tрговском гором, али не и посредовање

САРАЈЕВО - Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (IAEA) Рафаел Маријан Гроси изјавио је да ИАЕА схвата забринутост када је ријеч о Трговској гори и може да понуди техничка рјешења и стручну помоћ.

Током сусрета са министром иностраних послова у Савјету министара Бисером Турковић у Бечу, Гроси је рекао да, када је ријеч о Трговској гори, постоје безбједносни стандарди и да IAEA може понудити професионално укључивање у саслушања, а потом техничка рјешења и стручну помоћ.

Наведено је да IAEA не може да понуди посредовање, али да може да разговара са обје стране како би и једни и други схватили укупне околности.

- Технички дијалог био би пожељан и IAEA подржава обје стране да се укључе у процес како би дошли до закључака - саопштено је из Министарства иностраних послова у Савјету министара.

Гроси је током јучерашњег разговора рекао да је IAEA спремна за наставак сарадње са БиХ и јачање постојећих односа, те додао да ће ова међународна агенција обезбиједити инструменте за радиотерапију и преношење знања и искуства.

Турковићева је истакла да би БиХ посебно цијенила ако би та агенција пружила помоћ у постављању стандарда за вођење овог процеса иако је свјесна става IAEA о немијешању у билатералне односе.

Она је изразила подршку пројекту "Зодијак", који је покренут у јуну како би се помогло земљама у спречавању епидемија изазваних бактеријама, паразитима, гљивицама или вирусима, који потичу од животиња и могу се преносити на људе.

Турковићева је нагласила да очекује да у 2022. години БиХ постане члан Одбора ИАЕА, те изразила захвалност за опрему за тестирање на вирус корона који су достављени клиничким центрима у Сарајеву и Бањалуци, те затражила подршку IAEA за изградњу центара за радиотерапију у БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана