Директор добојске болнице исплатио одштету за малверзације са набавком маски

Небојша Томашевић
Директор добојске болнице исплатио одштету за малверзације са набавком маски

БАЊАЛУКА - Директор болнице „Свети Апостол Лука“ у Добоју Младен Гајић, који је оптужен за несвјестан рад у служби у вези са набавком медицинске опреме током пандемије вируса корона у Српској, пристао је на 10 мјесеци затвора те је већ самоиницијативно исплатио 82.320 КМ одштете за штету причињену буџету града Добоја.

Потврђено је то данас у бањалучком Окружном суду на рочишту Гајићу на којем су прочитани детаљи споразума о признању кривице који је он закључио са Републичким јавним тужилаштвом у коме је пристао на наведену казну.

Како је речено, Гајић је урадио репрограм кредита да би граду Добоју исплатио поменуту одштету.

Гајића тужилаштво терети да је спровео поступак јавне набавке заштитних одијела и маски за потребе болнице, као и ЈУ „Дом за старија лица Добој“ преговарачким поступком без објаве обавјештења о набавци, укупне вриједности 136.918 КМ са ПДВ-ом.

Додаје се да је оптужени, свјесним кршењем закона и других прописа и пропуштањем надзора, који се огледа у томе да је умјесто уговорене медицинске испоручена немедицинска роба, оштетио буџет града Добоја за 82.320 КМ. Ради се о разлици између набавне и крајње продајне цијене.

Гајић је уговор о набавци заштитних одијела и маски закључио са агенцијом “Травел фор фан” д.о.о Бањалука, која није испуњавала квалификационе услове за учешће у предметној набавци, јер се ради о путничкој агенцији.

-Умјесто уговорене медицинске робе, испоручена је немедицинска роба. Умјесто заштитних одијела испоручена су одијела без адекватне заштите и декларације, а умјесто професионалних заштитних наочара, наочаре за варење - казала је данас републички тужилац Сања Тадић – Стојисављевић.

Уколико Окружни суд Бањалука прихвати споразум и Гајић буде осуђен, ово ће бити прва пресуда у афери “корона уговори”. Републичко јавно тужилаштво још увијек води истрагу против бившег директора Института за јавно здравство РС Бранислава Зељковића и других који се такође сумњиче за бројне злоупотребе у поступцима јавних набавки током пандемије.

Предсједник судског вијећа Благоје Драгосављевић је за 18. јул заказао рочиште за разматрање споразума.

-Ово је први поступак из тзв. “корона предмета” који се односе на сумње у високу корупцију током пандемије вируса корона у Српској. Осуђујућа пресуда у овом предмету, била би значајна Тужилаштву за други поступак који ће услиједити - казала је  Тадић – Стојисављевић.

Она је навела како се у предмету Гајић десила “неубичајена ситуација”.

-Тужилаштво се, прије закључења споразума, обратило законском заступнику Града Добој, Правобранилаштву РС сједиште замјеника у Добоју, у вези са изјашњењем о накнади штете проузроковане овим кривичним дјелом. Од њих смо примили допис у којем су поднијели приједлог за остваривање имовинско-правног захтјева. Након тога су доставили нови поднесак у којем га повлаче - рекла је Тадић – Стојисављевић.

Испоставило се да је Гајић сам исплатио причињену штету од 82.320 КМ, а уплатницу је данас донио у суд.

Потврдио је то и његов бранилац, адвокат Синиша Микић.

-У овом дјелу није било коруптивног елемента. Свједоци су потврдили да нико није тражио и узео новац. Гајић је од почетка инсистирао да, уколико се утврди штета, обештети градски буџет. Одмах је урадио репрограм свог кредита и оптеретио се дугом, да би вратио новац - казао је Микић.

Гајић се непосредно након пуштања из притвора, у фази истраге, вратио на мјесто директора добојске болнице, а иначе је и одборник у Скупштини града Добој.

-Апсурдно је и да је он инструктор многим институцијама за поступке јавних набавки. То му је ужа област из магистерија - казао је данас у суду његов бранилац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана