Директна страна улагања лани 699 милиона КМ

Срна
Директна страна улагања лани 699 милиона КМ

САРАЈЕВО - Прилив директних страних инвестиција у БиХ у 2019. години износио је 699 милиона КМ, показују подаци Централне банке БиХ.

У погледу географског распореда, највише прилива инвестиција током 2019. године је из Русије 211 милиона КМ, а онда из Хрватске 117 милиона КМ.

“Према дјелатностима, највише инвестиција је реализовано у области производње кокса и рафинираних нафтних производа /202 милиона КМ/, финансијских услужних дјелатности /банкарски сектор, 154 милиона КМ/, и у области трговине на велико /92 милиона КМ/”, саопштено је из Централне банке БиХ.

У саопштењу се напомиње да су мањи приливи инвестиција у односу на 2018. годину који су, према ревидираним подацима износили 952 милиона КМ, узроковани, између осталог, повећаном исплатом дивиденди у посљедњем кварталу 2019. године, као и преузимањем предузећа у страном власништву од предузећа у домаћем власништву.

“На крају 2019. године, стање директних страних инвестиција износило је 15,02 милијарде КМ”, навели су из Централне банке.

У саопштењу се појашњава да овај износ представља резултат инвестирања у претходним годинама, као и пословања предузећа у страном власништву.

“Највећи износ стања директних инвестиција и даље се односи на Аустрију /2,7 милијарди КМ/, Хрватску /2,4 милијарде КМ/ и Србију /близу двије милијарде КМ/”, прецизирали су из Централне банке БиХ.

У саопштењу се наводи да је, посматрано по дјелатностима, највише стање директних страних инвестиција у области финансијских услуга /3,7 милијарди КМ/, затим у областима телекомуникација /1,7 милијарди КМ/ и трговине на велико /1,2 милијарди КМ/.

“У складу са политиком ревизије и на основу додатних података, с објављивањем података за 2019, извршене су ревизије и за претходне двије године”, додаје се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана