Дијалог може почети чим бошњачки политичари изваде главе из пијеска

Александар Стојановић, Ведрана Кулага Симић
Дијалог може почети чим бошњачки политичари изваде главе из пијеска

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је формиран преговарачки тим за дијалог са ФБиХ с циљем постизања договора о будућности и односима унутар БиХ. Чланови тима изразили су наду да ће након начелног прихватања дијалога од стране Хрвата слично поступити и Бошњаци те да ће се кроз разговор пронаћи рјешење за нагомилане проблеме у БиХ.

У преговарачком тиму су, како је потврђено “Гласу Српске” представници највиших органа власти Републике Српске, шефови посланичких клубова у Народној скупштини из редова странака које чине владајућу коалицију, као и представници Српске у врху Савјета министара и Парламента БиХ. На листи чланова су и професор уставног права Синиша Каран и предсједник Политичког савјета СНСД-а Славко Митровић.

Предсједница Републике Жељка Цвијановић је данас, када је објелоданила да је тим формиран, истакла да се листа преговарача може допуњавати. Она је додала да је опозиција одлучила да не учествује у тим активностима.

- Неки су објаснили да је разлог тај што нису учествовали у доношењу тих закључака. Други су рекли да немају никакав проблем да се тако нешто направи, али држе се своје приче. По мом мишљењу, то су нека незрела објашњења, а важно је да је тај тим формиран - рекла је Цвијановићева и потврдила да је писмо са именима упућено и предсједнику ФБиХ Маринку Чавари (ХДЗ БиХ) те представницима конститутивних народа онако како је предвиђено.

Цвијановићева је навела да је од ХДЗ-а добијена сагласност за учествовање у разговорима те напоменула да је ова странка много пута делегирала нека питања која су у вези са будућношћу земље.

- Што се тиче Бошњака и њихове политике, конкретно СДА, то препознајем као забијање главе у пијесак - рекла је Цвијановићева, додавши да Српској требају саговорници, јер постоји много тема о којима треба разговарати.

Врата Српске су, подвукла је, увијек отворена за разговор.

- Ко хоће да уђе, ући ће, ко неће, неће, али самим тим искључујемо могућност да овдје направимо неки амбијент који ће бити по вољи свима - закључила је предсједница Српске.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић у изјави за “Глас Српске” рекао је да очекује, након иницијативе која ће бити упућена ка ФБиХ и друга два конститутивна народа, да се сви одазову и да се припреми програм и план рада у разговорима.

- Чини се, ипак, да Бошњаци не желе да учествују у тим преговорима, рачунајући да БиХ може да функционише као протекторат и да странци могу да дефинишу неке процесе у БиХ, што не представља никакву будућност - рекао је Жунић.

Шефица Клуба посланика ДЕМОС-а Споменка Стевановић за наш лист истиче да не очекује много, али се нада да ће међу бошњачким представницима и у ФБиХ преовладати мишљење да се о проблемима мора разговарати и да се они не могу гурати под тепих.

- Добро је да разговарамо да бисмо боље разумјели позицију друге стране. Ја бих вољела да дође до тих преговора, да причамо о свим проблемима и направимо динамику да бисмо дошли до компромиса. Не би било добро да проблеми ескалирају - рекла је Стевановића и додала да је проблем код Бошњака што су научени да њихове проблеме рјешава међународна заједница.

Закључци

У закључцима Народне скупштине РС из маја ове године је констатовано да је, између осталог, нарушена дејтонска структура и да треба иницирати покретање разговора и дијалога између страна Републике Српске и ФБиХ те три конститутивна народа.

Српска је позвала на свеобухватан дијалог о тренутном стању у БиХ и могућим рјешењима у вези са будућношћу Српске и Федерације. Преговарачки тим је задужен да сачини оперативни план рада и да Народну скупштину извјештава редовно о активностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана