ДФ: Резолуцијом Србија, Република Српска и српски народ означени геноцидним

Танјуг
ДФ: Резолуцијом Србија, Република Српска и српски народ означени геноцидним

ПОДГОРИЦА - Лидери владајућег Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић саопштии су данас да тај савез не признаје Резолуцију о Сребреници изгласану у црногорском парламенту, којом су, како су истакли, Србија, Република Српска и српски народ означени геноцидним.

Упозорили су да дугорочно то значи укидање Републике Српске, као и да је тај документ за Црну Гору "срамнији од признања независности лажне држaве Косово".

Након усвајања те резолуције и разрјешења министра правде Црне Горе Владимира Лепосавића, они су на конференцији за новинаре саопштили да ће сада странке, у оквиру коалиције која је на прошлогодишњим изборима наступала на листи „За будућност Црне Горе“, одлучити о даљим корацима у новонасталој политичкој кризи.

Мандић је нагласио да је доношење такве одлуке важно, да је она тешка и о њој морају да разговарају најважнији предствници народа и страначки представници.

-Након што су синоћ у црногорском парламенту, премијер Здравко Кривокапић и лидери Демократа Алекса Бечић и УРА Дритан Абазовић направили коалицију за изгласавање резолуције о Сребреници са странком актуелног предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, или ће направе отклон од бившег режима или ће се ићи на нове парламентарне изборе -  рекао је Кнежевић.

Подсјетио је и да је Кривокапић за мјесец  требало да оде у прву званичну посјету Србију и додао да се нада до тога сада неће доћи, као и да ту прилику неће имати ни чланови његове владе.

Указао је да ће актуели политички тренутак утицати на туристичку сезону.

-Ми сада треба да кажемо грађанима Србије и Републике Српске: дођите ви геноцидни људи да трошите новац у Црној Гори -рекао је Кнежевић и упитао ко ће за крах сезоне бити одговоран.

Мандић је трагичним и срамотним означио понашње Бечића, Абазовића и Кривокаића, „који су пристали да се приклоне Милу Ђукановићу и српски народ и Србију означе геноцидним“.

Истакао је да је у ратним годинама од 1991. до 1995. на власти био ДПС Мила Ђукановића и да је управо та валст одговорна за све оно што се дешавало на подручју бивше Југославије, а што, како је рекао, сада покушавају да припишу неком другом.

-Ако је Црна Гора нешто урадила у том периоду то се мора приписати ДПС-у и Ђукановићу - јасан је био Мандић.

Поручио је и да су Срби у Црној Гори схватили колика је њихова снага на прошлогодишњим изборима и додао да ДФ никоме неће полагати рачуне.

Сам ће, казао је, доносити одлуке и неће питати ни Србију, ни Русију, ни ЕУ, као ни Александра Вучића.

-Али поносни смо на то што су тај Вучић и Србија урадили на корист Црне Горе - казао је Мандић и додао да је очигледно да Србија и српски народ морају да трпе ударце из Црне Горе „почев од признања независности лажне државе Косово, па до сада да је српски народни геноцидан“.

-Ми не пристајемо на усвојену резолуцију, знамо да ова већина која се успоставила у парламенту није већина народа, тај народ жели да да одговор на ову причу која нема никакве везе са реалним животом и са оним што нас чека у будућност - рекао је.

Кнежевић је рекао да је синоћ усвојена резолуција о Сребреници у црногорском парламенту срамнија од признања самопроглашеног Косова.

-Њихова резолуција у својим темељима им за циљ дугорочно укидање Републике Српске и стварање лансиране лампе ка Србији пред изборе за председника и градоначелника Београд наредне године - рекао је Кнежевић.

Упитао је оне који су оптуживали ДФ за издају, да ли су, како је рекао, узели новац од ДПС -а.

-Мило се синоћ вратио кроз резолуцију о Сребреници, а питање је и да ли је уопште одлазио посматрајући потезе које је Кривокапић потезао на унутрашњополитичком и спољнополитичком плану - рекао је.

Само је, истакао је, Кривокапић успео да сопствени народ прогласи геноцидним и потврдио одлуку Ђукановића да протјера српског амбасадора.

-Само он је успео да прошири санкције Русији и да нас посвађа са јединим братским народом - српским и руским - рекао је Кнежевић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана