Детаљи оптужнице за "Добровољачку": Заробљеницима избијали зубе, од батина губили свијест

ГС
Foto: Архива

САРАЈЕВО - Припадници ЈНА који нису убијени током напада у тадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву разоружани су, заробљени и млаћени кундаком пушке, шакама, ногама, опасачем замотаним око руке, и то по цијелом тијелу, а нарочито по глави, леђима и бубрезима. Избијани су им зуби и падали су у несвијест.

Закључује се то из оптужнице која је потврђена против Ејупа Ганића, тадашњег члана Предсједништва РбиХ, и још деветорице оптужених, пишу Независне.

Оптужница је, како је потврђено "Независним новинама", потврђена и против Заима Бацковића, као члана Оперативног штаба Територијалне одбране (ТО) РБиХ, Хасана Ефендића, као команданта Републичког штаба ТО БиХ, Хамида Бахта као команданта Општинског штаба ТО Стари Град Сарајево, те Фикрета Муслимовића, као начелника безбједноти у Републичком штабу ТО БиХ.

Оптужени су Јусуф Пушина, као помоћник министра унутрашњих послова РБиХ и начелник Штаба МУП-а РБиХ, Бакир Алиспахић, као начелник Центра служби безбједности Сарајево и члан Штаба МУП-а РБиХ,  Енес Бездроб, као начелник СЈБ Стари Град,  Исмет Дахић, као командир Полицијске станице Стари Град, и Махир Жишко, као начелник Бироа за истраживање ратних злочина.

Ганић је, како га терете, поступао супротно одлуци Предсједништва БиХ од 27. априла 1992. године и договору од 3. маја те године, а који се односе на мирну евакуацију војника и цивила запослених у бившој ЈНА.

"У више наврата противио се договору о мирној евакуацији колоне ЈНА, да би користећи ауторитет и утицај који је имао на руководни кадар Штаба ТО РБиХ, иако је знао да није био овлаштен мијењати одлуке, подстрекао руководни кадар ТО РБиХ, међу којима и Заима Бацковића, да нареди припадницима ТО да нападом пресјеку и зауставе колону ЈНА", наводи се у оптужници.

Ганић је, додаје се, саопштио мировним снагама УН-а и руководним старјешинама Штаба ТО РБиХ да договор о мирној евакуацији не важи, знајући да може доћи до убистава, рањавања и нечовјечног поступања према лицима из колоне. Потом долази до напада, а они који су преживјели су брутално мучени - ударани по глави, леђима и бубрезима...

"Нанесене су им видљиве повреде по тијелу у виду крвних подлива, избијених зуба и расјекотина, док су неки од њих од задобијених удараца губили свијест. Однос према свим заробољеним припадницима ЈНА био је понижавјући. Неке од њих су тјерали да се скину у доњи веш, а потом су им наношени снажни тјелесни и душевни болови и патња. Потом су заробљени припадници ЈНА организовано спроведени до зграде ДТВ 'Партизан', гдје су физички и психички злостављани", истиче се у оптужници.

Бацковић је оптужен да је путем радио-везе наредио припадницима ТО РБиХ да колону нападну и заробе сва лица у њој, те је то наређење извршено, па су припадници ТО прво уз помоћ ватрогасног возила пресјекли колону, а потом у обиљеженом санитетском возилу убили и ранили више лица.

Бахту терете да је, уз остало, организовао и наредио подређеним припадницима ТО да преживјеле заробљене цивиле и војнике организовано спроведу и затворе.

Хасана Ефендића терете да је, између осталог, присуствовао испитивању појединих заробљеника, као што је један пуковник, према којем је био нарочито дрзак.

Пуковнику је, додаје се, између осталог рекао: "Гдје си, четниче, пи..а ти материна, је..ћу ти четничку мајку, сада си у нашим рукама и нема ти више спаса".

Фикрет Муслимовић оптужен је да није предузео кораке из своје надлежности да идентификује оне који су убијали и рањавали.

Бездроб и Дахић оптужени су да су, између осталог, пропустили да обезбиједе мјесто злочина, те су тијела појединих убијених ту остала неколико дана, као и да у дневнику догађаја нису напад на колону.

У оптужници се наводи да је Жишко, са другим припадницима Бироа за истраживање ратних злочина, злостављао заробољене, укључујући и пуковника којег су испитивали непрекидно два дана.

"Њему су испред очију држали рефлектор с јаком свјетлошћу, при томе га ударајући на разне начине и тјерајући га да да лажну изјаву, те мучење снимали видео-камером, а усљед чега је он привремено изгубио вид", наводи се у оптужници.

Оптужени

Ејуп Ганић

Заим Бацковић

Хасан Ефендић

Хамид Бахто

Фикрет Муслимовић

Јусуф Пушина

Бакир Алиспахић

Енес Бездроб

Исмет Дахић

Махир Жишко

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана