Десетине шефова пред истеком мандата

nezavisne.com
Десетине шефова пред истеком мандата

Сарајево - Четворогодишњи мандати најмање 20 директора и замјеника директора агенција и институција на нивоу БиХ истећи ће крајем ове године, а колико је познато, од битнијих институција само је за директора Државне агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) расписан конкурс.

Садашњем директору СИПА Перици Станићу мандат истиче 5. децембра, а углавном у том периоду, односно у децембру, мандати истичу и осталим директорима институција и установа на нивоу БиХ. Према подацима до којих смо дошли, само у децембру ће истећи мандат двадесетак директора и замјеника.

Рецимо, Велимиру Јукићу, директору Агенције за статистику БиХ, мандат истиче 9. децембра 2019. године, као и његовим замјеницима Фадилу Фатићу и Миљану Попићу. Гордану Милинићу, директору Агенције за унапређење страних инвестиција, мандат истиче 16. децембра, исто као и Александру Голијанину, директору Агенције за надзор над тржиштем, али и његовом замјенику Дражану Приморцу, док задњег дана ове године четворогодишњи мандат истиче и Џемилу Хајрићу, директору Агенције за сигурност хране, и његовом замјенику Драгану Брењи.

Задњег дана 2019. године мандат истиче и Пави Радићу, замјенику директора Канцеларије за ветеринарство, као и Сејаду Мачкићу, секретару ове канцеларије.

Бориславу Краљевићу, замјенику директора Института за стандардизацију, мандат је истекао 31. маја 2019. године, док Муамеру Бандићу, директору Агенције за рад и запошљавање, мандат истиче 9. децембра ове године.

Осману Мехмедагићу, директору Обавјештајнобезбједносне агенције (ОБА), мандат истиче 19. новембра ове године, као и његовом замјенику Трифку Бухи, док је Драгану Ћузулану, координатору за реформу јавне управе, мандат истекао 25. августа, а мандат је истекао и Петру Ковачевићу, директору Агенције за заштиту личних података. Жељку Тепавчевићу, замјенику директора Агенције за рад и запошљавање, мандат истиче 9. децембра, исто као и Сеаду Хаџићу, замјенику директора Агенције за форензичка испитивања и вјештачења БиХ.

Поред директора и његових замјеника, мандати су истекли и двојици чланова ЦИК-а, а ускоро ће још тројици, тако да ће у овој институцији од седам чланова њих пет радити с истеклим мандатом.

"Што се тиче њихових овлаштења, ништа се не мијења, али није небитно да ли је или није истекао мандат јер ти мандати нису уведени без везе. Они су уведени и ограничени с претпоставком да се ти људи мијењају на одређено вријеме", рекао је за "Независне" Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу БиХ.

Он каже да ова агенција прати и извјештава Савјет министара БиХ када је неком од државних службеника који су на челу неке институције истекао мандат, а да оне који нису државни службеници прати Генерални секретаријат Савјета министара БиХ.

Из институција БиХ, али и из Агенције за државну службу БиХ, према Савјету министара БиХ отишло је неколико ургенција које се односе на истек мандата и потребу расписивања конкурса, међутим Савјет министара на посљедњој сједници, према незваничним информацијама, донио је одлуку о расписивању само седам конкурса за избор директора и замјеника, али јуче нисмо успјели сазнати на које позиције се то конкретно односи.

"Овдје је све обесмишљено. Не поштују се Устав и закон, а као да је некога брига за истеклим мандатима. Свугдје у свијету се рокови поштују, посебно они изборни, осим у БиХ. Мандати ће овима којима су истекли бити продужени и никога неће бити брига за тим", рекао је Вехид Шехић, аналитичар и бивши предсједник ЦИК-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана