Дерво Сејдић спремио свој приједлог измјена Изборног закона БиХ: Ајхорстова и Палмер гледају личне интересе

Ведрана Кулага Симић
Дерво Сејдић спремио свој приједлог измјена Изборног закона БиХ: Ајхорстова и Палмер гледају личне интересе

САРАЈЕВО - Дерво Сејдић, један од кључних актера у предмету “Сејдић и Финци”, потврдио је за “Глас” да је припремио своју верзију измјена Устава и Изборног закона БиХ која иде у правцу брисања етничког предзнака при избору чланова Предсједништва БиХ и формирања новог клуба у Дому народа на заједничком нивоу власти.

Сејдић ће се данас обратити члановима Савјета националних мањина при Парламенту БиХ и презентовати свој приједлог измјена Устава и Изборног закона БиХ који је, како каже, поприлично сличан рјешењима која долазе од политичких актера из Републике Српске и дијела ФБиХ.

Наглашавајући да и даље нема политичке воље да пресуда буде спроведена у дјело, казао је и да је о свом концепту ограничених измјена Устава и Изборног закона већ причао са политичким представницима у РС и ФБиХ те да нико од њих није рекао да није вриједан пажње.

Став је да је потребно још анализирати, створити позитивнију климу, окупити двотрећинску већину у Парламенту БиХ јер без тога није могуће мијењати ништа, али на првом мјесту треба да, како је рекао, профункционишу Парламент и Савјет министара БиХ.

- Предлажем да у преамбули пише да је БиХ демократска и социјална држава њених грађана, конститутивних народа Бошњака, Хрвата и Срба и националних мањина, а у том контексту, измјену у дијелу који се односи на избор чланова Предсједништва и Дом народа, да се за члана из Српске бира један, а са подручја ФБиХ два, дакле без етничких одредница. Изборне јединице су Република Српска и ФБиХ. Уз то, предлажем да се уз садашња три клуба конститутивних народа у Дому народа формира још један националних мањина и грађана БиХ у којем би сједила два представника из Републике Српске и два из ФБиХ. Одлуке би се доносиле већином гласова присутних, с тим што морају бити најмање три из реда Срба, Бошњака и Хрвата и два националних мањина и грађана - каже Сејдић додавши да има неслагања, од тога колико чланова треба да броји па до тога да ли уопште треба да постоји тај четврти клуб.

Сејдић је признао и да његове визије, како је рекао, не одговарају ХДЗ-у јер, између осталог, предлаже укидање етничких предзнака или припадности код избора чланова Предсједништва, али и јер ХДЗ заговара трећу, односно другу изборну јединицу у ФБиХ, па “макар она била и виртуелна”.

Након обраћања члановима Савјета, у зависности од коментара, биће скројена верзија која ће ићи у процедуру. Каже да би био срећан када би дошло до измјена и биле би примјењиве већ ове јесени, али да је то тешко изводљиво.

- У овом моменту нисам ни да се, како се код каже, наврат-нанос ради јер би могло произвести још веће проблеме. Потребна је политичка воља, а код нас у предизборним активностима тога има најмање. Сви сваког клеветају, тако да нисам оптимиста да ће то бити ове године. Не помажу ни покушаји Ангелине Ајхорст и Метјуа Палмера јер не заступају интересе ЕУ и САД, већ неке личне. Ако чекамо 12 година, зашто не сачекати вријеме послије избора? Нека ови иду у овом контексту по оним правилима која су на снази, уз регулацију квалитета надзора, али будуће носиоце власти треба обавезати на конкретнији приступ према овом предмету и прије локалних избора 2024. године да не би ушли у реторику препуцавања. Да хладне главе сагледамо све - закључио је Сејдић.

“Сејдић и Финци против БиХ” назив је судског предмета који је, након три године, окончан у Стразбуру 22. децембра 2009. одлуком да су Дерво Сејдић (Ром) и Јакоб Финци (Јевреј) дискриминисани, јер им је као припадницима националних мањина онемогућено да буду бирани у Предсједништво БиХ и Дом народа Парламента БиХ јер Устав предвиђа да на те позиције долазе само припадници конститутивних народа - Срби, Хрвати и Бошњаци.

Финци

Дерво Сејдић је открио да је о свом приједлогу измјена Устава и Изборног закона разговарао са Јакобом Финцијем, колегом из предмета који је вођен у суду у Стразбуру.

- Каже да је, такође, концепт вриједан пажње, али да ту има још ствари које би кориговао, не излажући шта конкретно. Ипак, увјерен сам да ћемо кроз разговоре, почевши од Савјета националних мањина, па надалеко доћи до најбољег рјешења - истакао је Сејдић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана