Дендијас: Грчка мора разбити 'стереотип балканског туркоцентричног провинцијализма'

Срна
Дендијас: Грчка мора разбити 'стереотип балканског туркоцентричног провинцијализма'

АТИНА - Грчка мора разбити “стереотип балканског туркоцентричног провинцијализма у својој спољној политици” и “раширити крила ка новој стварности”, рекао је министар иностраних послова Грчке Никос Дендијас, након повратка са 76. засједања Генералне скупштине УН.

У саопштењу објављеном данас, Дендијас је рекао да је свим својим саговорницима у Њујорку указао да, иако се Турска сада понаша мимо разума и сваке логике, Грчка на све провокације одговара разборито и уз пуно поштовање међународног права, посебно међународног закон морима.

Он је додао да Грчка жели да одржи канале комуникације са Турском, али ће то учинити у оквиру међународног права.

Дендијас је истакао да је охрабрујуће то што је примио јасне поруке подршке, па чак и разумијевања, чак и од најскептичнијих партнера.

Дендијас је рекао да је његових 17 формалних састанака са колегама у НЈујорку и много других неформалних сусрета искориштено и за добијање подршке за избор Грчке за несталну чланицу Савјета безбједности за период 2025-26. године.

“Имао сам опсежне дискусије о климатским промјенама и миграцијама, посебно у свјетлу дешавања у Авганистану, о улози жена у свјетском миру и безбједности, о слободи пловидбе, о слободи штампе”, рекао је министар спољних послова Грчке, пише “Катимерини”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана