ДЕМОС: Одлука ЦИК-а донесена под политичким притиском

Срна
ДЕМОС: Одлука ЦИК-а донесена под политичким притиском

БАЊАЛУКА - Демократски савез (ДЕМОС) сматра да је одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о поништавању избора на већини бирачких мјеста у Сребреници и Добоју донесена под политичким притиском одређених центара моћи.

ДЕМОС као посебно индикативно наводи чињеницу да избори нису поништени на бирачким мјестима на којима су већински гласали Бошњаци и истиче да се на овај начин ЦИК легитимише као инструмент за прекрајање изборне воље бирача у Сребреници и Добоју.

- У демократским друштвима воља бирача је неприкосновена и загарантована, а ДЕМОС сматра да ће та воља бити потврђена и на поновљеним изборима - наводи се у саопштењу ове странке.

ДЕМОС очекује да се у потпуности испоштује закон и да се у разумном року заврши процес избора локалне власти у Добоју и Сребреници како би и ове двије локалне заједнице могле несметано да наставе функционисање на добробит грађана.

ЦИК је јуче поништила изборе у Сребеници и Добоју, који су одржани 15. новембра 2020. године.

ЦИК је донио одклуку о поништавању избора на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница, за ниво начелника и Скупштине општине.

Избори су поништени и на 89 редовних бирачких мјеста у Основној изборној јединици Добој за ниво градоначелника и Скупштине града.

За је гласало шест чланова ЦИК-а, а један је био против.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана