Деминери без дозвола, у опасности и грађани

Дарко Момић
Деминери без дозвола, у опасности и грађани

БАЊАЛУКА - Процес деминирања у БиХ потпуно је блокиран, јер су истекле акредитације готово свим организацијама које се баве тим послом, међу којима су и Оружане снаге БиХ и деминерски тимови Цивилне заштите Републике Српске и Цивилне заштите ФБиХ.

Представници предузећа и организација које се баве деминирањем упутили су апел у којем траже од Савјета министара БиХ да именује нове чланове Комисије за деминирање и откочи процес деминирања. Члановима Комисије за деминирање у БиХ, која је једина у БиХ овлашћена за издавање акредитација деминерским организацијама, мандат је истекао још 31. октобра прошле године. У међувремену су истекле акредитације свим деминерским организацијама, осим сарајевској фирми УЕМ којој акредитација истиче крајем маја, Цивилној заштити Брчко дистрикта и Центру за обуку паса за откривање мина БиХ из Сарајева те британској организацији МАГ којима акредитације истичу у другој половини јуна.

Међутим, Центар за уклањање мина БиХ (БХМАК) упутио је допис свим организацијама које се баве деминирањем да обуставе све послове због пандемије изазване вирусом корона. Директор БХМАК-а Саша Обрадовић потврдио је за “Глас Српске” да је упутио препоруку да буду обустављени сви послови с циљем заштите деминера од вируса корона.

- Деминери на терену најчешће имају смјештај који није адекватан препорученим мјерама за сузбијање ширења вируса, тако да су и организације којима још нису истекле акредитације испоштовале препоруку и деминирање је потпуно обустављено - каже Обрадовић.

Према његовим ријечима, потпуна обустава послова деминирања због истека акредитација може да доведе до додатних проблема.

- Почели су прољећни радови и у случају да, не дај боже, неко приликом орања или сличних пољопривредних радова налети на мину и страда, доћи ћемо у ситуацију да нико не може да очисти лице мјеста и обезбиједи надлежном тужиоцу да изврши увиђај - каже Обрадовић додајући да у потпуности разумије забринутост за судбину деминерских организација и запослених деминера.

У апелу који су деминерске организације упутиле Савјету министара БиХ, између осталог, се наводи и да ће криза изазвана вирусом корона повећати број оних који ће извор прихода тражити у мински сумњивим подручјима сјечом огревног дрвета, сакупљањем шумских плодова, крчењем нових сјетвених површина или на неки други начин.

- Ово је вријеме у којем се сви у БиХ боре за очување радних мјеста угрожених пандемијом, па је од изузетног значаја да процес деминирања буде што прије одблокиран како би се сачувала радна мјеста у сектору деминирања - апелују деминерске организације у БиХ.

ЕУ и ЕУФОР

Шеф Делегације Европске уније у БиХ Јохан Сатлер и командант ЕУФОР-а Рајнхард Тришак недавно су упозорили на проблеме у области деминирања и позвали Савјет министара да што прије именује чланове нове комисије за деминирање.

- Садашњи застој је пријетња безбједном и стабилном окружењу за грађане БиХ, чијих је око два одсто територије и даље загађено минама. То што нема комисије угрожава и реализацију деминерских пројеката вриједних десет милиона евра које финансира ЕУ - саопштено је из ЕУФОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана