Делегат из СДП-а тражи забрану глорификовања Анте Павелића и Драже Михаиловића: Бећировић узалуд троши мандат

Александар Стојановић
Делегат из СДП-а тражи забрану глорификовања Анте Павелића и Драже Михаиловића: Бећировић узалуд троши мандат

САРАЈЕВО - Иницијативе делегата СДП-а у Дому народа Парламента БиХ Дениса Бећировића постале су бесмислене и служе искључиво за додатно потпиривање већ постојећих тензија и тумачења прошлости, а посљедња у низу је она којом је предвиђено да “Дом народа позива све општине и градове да забране глорификовање и афирмацију Анте Павелића и Драгољуба Драже Михаиловића”.

Након што му на посљедњој сједници није прошао захтјев да се у Кривични закон БиХ уврсти кривично дјело забране негирања геноцида, према мишљењу саговорника “Гласа Српске” Бећировић је наставио да ровари по прошлости с циљем прибављања политичких поена и медијског експонирања.

Иницијатива која се тиче Павелића и Михаиловића наћи ће се на дневном реду сједнице Дома народа заказане за 27. април, а Бећировић ју је оправдао “интересом изградње мира, толеранције, повјерења, међусобног поштивања и афирмације антифашистичких вриједности на којима почива савремена Европа”.

- Дом народа Парламента БиХ позива све општине и градове у држави БиХ да забране било који директни или индиректни израз глорификовања или афирмације двојице најзлогласнијих ратних злочинаца и квислинга на подручју бивше Југославије - вође усташког покрета Анте Павелића и вође четничког покрета Драгољуба Драже Михаиловића, као и свих других припадника нацифашистичких покрета, организација, војних формација и удружења, без обзира на то које су нације или вјере били, а који су у Другом свјетском рату, за вријеме одсудне борбе против нацифашизма, као највећег зла у људској хисторији, ратовали или ширили негативну пропаганду против Антифашистичке коалиције - стоји у овој иницијативи Бећировића.

Међутим, код ове иницијативе је спорно што се проблему приступило селективно, јер су изостављене личности попут Хусеина Ђозе, по којем једна улица носи име у Сарајеву, без обзира на то што је послије рата пресуђен за колаборацију са СС дивизијом у Сарајеву. Иако се позива на антифашизам, Бећировић је пропустио да именује бројне припаднике Бошњака који су у највећој мјери сарађивали са НДХ.

Делегат из СНСД-а у Дому народа Лазар Продановић каже за “Глас Српске” да су иницијативе које се тичу лица из далеке прошлости постале дегутантне и да је беспредметно говорити о њима.

- У свим овим иницијативама увијек се пропушта да се наведу припадници бошњачког народа. Ово је постало губљење времена, јер мислим да то није приоритет грађанима БиХ. Све и да буду усвојене овакве иницијативе, мислим да то неће допринијети економском просперитету и помирењу у БиХ. То је само изазивање тензија које су већ превелике и сигуран сам да неће имати подршку, не само српских делегата, него и хрватских. Али то није због мишљења о наведеним појединцима, већ због тога што Дом народа није мјесто на којем се о томе расправља и то је нешто то треба препустити историчарима. Уосталом, иницијатива је селективна и лицемјерна, јер нису обухваћени и Бошњаци, који су отворено сарађивали са окупаторима и нацифашистичким снагама и као таква не може се разматрати - рекао је Продановић.

Погрешан приступ

Политиколог Синиша Симикић каже за “Глас Српске” да је оваквим темама погрешно приступати на начин како то чини Бећировић и да грађани очекују да се у Дому народа делегати баве важнијим темама од ове.

- Да не улазимо у идеолошке мотиве Бећировића, који су добро познати, али овакав приступ је заиста постао бесмислен и искључиви циљ им је прибављање публицитета пречицом. Пошто појединци нису способни ништа конкретно да ураде, да би био поправљен живот грађана, онда се потеже за оваквим поступцима - рекао је Симикић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана