Делегација ЕУ у БиХ поздравила усвајање измјена и допуна изборног закона БиХ

Срна
Делегација ЕУ у БиХ поздравила усвајање измјена и допуна изборног закона БиХ

САРАЈЕВО - Делегација ЕУ у БиХ поздравила је данашње усвајање измјена и допуна Изборног закона БиХ, чиме се коначно омогућава одржавање локалних избора у Мостару.

Одржавање ових избора уврштено је у 14 кључних приоритета Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

“Усвајање ових измјена и допуна показује да политички лидери и институције у БиХ могу преузети одговорност, постићи компромис и ријешити тешка питања. Исти дух треба водити и будуће реформске напоре на изборној реформи”, наведено је у саопштењу.

Када је ријеч о даљој изборној реформи, шефови мисија ЕУ подсјећају на потребу да се у потпуности адресирају кључни приоритети из Мишљења како би БиХ напредовала на путу ка приступању ЕУ.

Из Делегације ЕУ у БиХ подсјећају да не треба предузимати било какве законодавне или политичке кораке који би отежали спровођење судске праксе Европског суда за људска права у случају “Сејдић-Финци” и повезаних пресуда Уставнога суда.

“БиХ треба да спроведе препоруке ОЕБС-а/ОДИХР-а како би унаприједила демократски квалитет изборних процеса. Напомињемо да би одгађање усвајања буџета за 2020. годину Парламентарне скупштине БиХ могло имати импликације на одржавање избора како је најављено. Стога позивамо власти да одмах осигурају потребна средства за одржавање локалних избора у цијелој земљи”, наведено је у саопштењу.

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас измјене Изборног закона БиХ по хитном поступку, што ће омогућити спровођење локалних избора и у Мостару.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана