Делегација ЕУ: Покренути истраге о свим злоупотребама

Срна
Делегација ЕУ: Покренути истраге о свим злоупотребама

САРАЈЕВО - Делегација ЕУ и шефови мисија држава чланица ЕУ у БиХ поручили су да од власти из цијеле БиХ очекују да правилно истраже и покрену поступке пред надлежним судовима у случају било каквих сумњи о злоупотреби средстава у процесу јавних набавки, укључујући и оних за вријеме одговора на епидемију вируса корона (ковид-19).

 “Од свих представника власти очекујемо да спроведу ефикасне истраге, у потпуности у складу са гаранцијама правичног суђења, на темељу начела владавине права, као кључне вриједности ЕУ и без било каквог политичког притиска или утицаја”, поручили су из Делегације ЕУ и шефови мисија држава чланица ЕУ у БиХ.

Они истичу да је независност тужилаца и судија од суштинског значаја и да се она мора обезбиједити. “Пријетње и притисци на полицију и тужиоце су неприхватљиви”, истиче се у заједничкој изјави.

Делегација ЕУ и шефови мисија држава чланица ЕУ у БиХ су позвали Парламентарну скупштину БиХ да без одлагања усклади законодавство БиХ о јавним набавкама са релевантном правним насљеђем ЕУ, како се то захтијева и у Мишљењу Европске комисије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана