Делегација ЕУ: Бонска овлашћења користити против непоправљивих радњи

Срна
Делегација ЕУ: Бонска овлашћења користити против непоправљивих радњи

САРАЈЕВО - Бонска овлаштења треба користити искључиво као крајњу мјеру против непоправљивих незаконитих радњи, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ, након што су примили к знању одлуку Кристијана Шмита о измјенама Устава Федерације БиХ (ФБиХ) и Изборног закона БиХ.

"Дубоко жалимо што политичке странке нису успјеле да постигну избалансирани договор о пакету реформи који би свеобухватно одговорио на неријешена питања, укључујући функционалност ФБиХ и Дома народа ФБиХ", наводи се у саопштењу из Делегације

Из Делегације ЕУ у БиХ напомињу да је јачање функционалности институција БиХ кључни приоритет на путу БиХ ка чланству у ЕУ, те да су у протеклих годину дана САД и ЕУ учествовале у разговорима о уставној и изборној реформи.

"Уставна реформа, у складу са захтјевима из одлука Европског суда за људска права и Венецијанске комисије, у дијелу који се односи на Предсједништво БиХ и Дом народа БиХ, и даље хитан и неиспуњен задатак", истичу из Делегације ЕУ у БиХ.

У саопштењу се наводи да су непроведене и препоруке Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) и Групе земаља за борбу против корупције (ГРЕЦО) у вези са транспарентношћу и интегритетом избора.

"Лидери политичких странака у БиХ су се договорили 12. јуна у Бриселу да ће се позабавити овим питањима у року од шест мјесеци након формирања нове власти. Позивамо их да испоштују ову обавезу", поручили су из Делегације ЕУ у БиХ.

Након данашњих избора, ЕУ вјерује да ће сви политички актери радити заједно како би омогућиле брзо формирање законодавне и извршне власти на свим нивоима.

"ЕУ очекује од новоизабраних званичника да преузму пуну одговорност за спроведбу амбициозних реформи са циљем унапређења интереса грађана, као и даљег напретка земље на европском путу, а у складу са 14 кључних приоритета из Мишљења Комисије", наглашавају из Делегације ЕУ у БиХ.

Непосредно након затварања бирачких мјеста на општим изборима у БиХ, Кристијан Шмит наметнуо је вечерас измјене Изборног закона БиХ и Устава ФБиХ. 
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана