Дарко Младић:Пролонгирати изношење жалби због здравственог стања генерала

Срна
Дарко Младић:Пролонгирати изношење жалби због здравственог стања генерала

БЕОГРАД - Одбрана генерала Ратка Младића очекује да Хашки трибунал пролонгира изношење усмене жалбе одбране на првостепену пресуду, које је заказано за 24. и 25. август, због његовог лошег здравственог стања, рекао је данас Дарко Младић, син генерала Младића.

Дарко Младић је истакао да одбрана и породица очекују и да Хашки трибунал дозволи међународном тиму љекара да посјети и прегледа његовог оца.

- Очекујемо прво да Веће усвоји нашу жалбу и да се 24. и 25. августа уопште не деси, односно да се пролонгира та усмена жалба пошто није утврђено да ли је генерал Младић процесно способан и друго, јер не постоје елементарни и правни услови да се суђење настави - рекао је он за телевизију "Хепи".

Дарко Младић је истакао да породица и одбрана очекују и да добију рјешење у коме ће Хашки суд да наложи да се омогући да медицински тим што прије дође и утврди процесну способност генерала Младића.

- Имамо тим који је састављен од међународних, веома референтних лекара који су већ озбиљно и стручно критиковали рад медицинске службе Хашког суда и где су навели у низу тачака где се све крши право на лечење генерала Младића - рекао је генералов син.

Према његовим ријечима, здравствено стање његовог оца само треба да се "евидентира".

- Ми не тражимо ништа осим да ти референтни лекари ураде свој посао и не видимо ништа лоше у томе јер сматрамо да би то била и помоћ медицинском тиму Хашког трибунала који не би бранио да дођу међународни лекари и не би се супротстављали толико када не би имали шта да крију - истакао је Младић.

Он је напоменуо и да су у Хашком трибуналу мјере које су биле уведене због вируса корона "сада олабављене".

Младић је рекао да његовог оца може да посјети фризер и техничко особље у вези са комуникацијама, али не и међународни тим љекара и упитао зашто је тако.

Он је навео да је одбрана тражила да усмено изошење жалби крајем августа буде одгођено јер нема правних и техничких могућности да се одржи нити генерал Ратко Младић може да се припрема са адвокатом.

Дарко Младић је рекао да никада ниједан предмет тог нивоа у Хашком трибуналу није вођен потпуно виртуелно.

Он је подсјетио и да је одбрана покренула питање процесне способности генерала Младића, те критиковао медицинског официра из Хашког суда.

- Главни медицински официр који је саставио ранији извештај уместо лекарских тема износи своје ставове и мишљење, што апсолутно није његов посао...и медицински извештај не одговрара ствараном стању нити ономе генерал Ратко Младић говори како се осећа - рекао је Младић.

Он је поновио да његовог оца у Хашком трибуналу апсолутно неадекватно лијече и представљају да је довољно здрав да би му се судило.

- Ми сматрамо да је он животно угрожен и сматрамо да није способан за суђење - рекао је Дарко Младић.

Расправа о жалбама на првостепену пресуду генералу Ратку Младићу, неправоснажно осуђеном на доживотни затвор, заказана је за 24. и 25. август.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана