Дарко Ћулум за "Глас Српске": Шаљемо још полицајаца у помоћ граничарима

Ведрана Кулага Симић
Дарко Ћулум за "Глас Српске": Шаљемо још полицајаца у помоћ граничарима

Република Српска ће упутити додатне полицијске снаге како би помогле колегама из Граничне полиције БиХ у заштити границе од миграната, који поново надиру у већем броју након затишја током протеклих мјесеци док су на снази биле рестриктивне мјере усљед пандемије вируса корона.

Истакао је то у интервјуу за “Глас Српске” предсједавајући Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије Српске Дарко Ћулум.

Говорећи о инциденту који се догодио у сриједу на подручју Лакташа, када је евидентирана група миграната у напуштеној викендици, Ћулум је истакао да је полиција урадила добар посао те најавио да ће и даље бити на висини задатка, али да им је потребна и помоћ грађана.

- Након доста мирније ситуације у марту, априлу и мају, поново имамо већи прилив миграната. Сваки дан евидентирамо их између 150 и 200. Они су у транзиту. Нисмо имали већих проблема све до инцидента у Лакташима, када је мигрант потегао пиштољ на нашег полицајца који је, с друге стране, одреаговао како треба - рекао је Ћулум.

ГЛАС: Да ли ће полиција Српске и након овога појачати контроле?

ЋУЛУМ: Ми смо ту, на терену, и позивам све грађане да сарађују с нама и да нам дојављују када угледају мигранте. Нико није могао претпоставити да се у Јакуповцима, у некој напуштеној викендици, крије њих 20.

ГЛАС: Каква је досадашња сарадња између грађана и полиције?

ЋУЛУМ: Било је дојава о мигрантима, сарадња је добра. Полиција ће увијек реаговати на њихове дојаве јер је и нама битно да пропратимо мигранте на територији Републике Српске и да све прође, и буде безбједно на подручју Српске.

ГЛАС: И даље су на снази ранији закључци Владе Републике Српске да нема задржавања нити смјештаја миграната на територији Српске?

ЋУЛУМ: Нема промјене става. Координационо тијело поштује све одлуке Владе.

ГЛАС: Како оцјењујете, генерално, степен мигрантске кризе у БиХ?

ЋУЛУМ: Велики проблеми су у Унско-санском кантону, тамошњи комесар ме звао да успоримо прилив, али ситуација је таква да мигранти несметано долазе до БиХ. Србија их пропушта, Црна Гора, као и Сјеверна Македонија и Грчка и остали. Далеко је већи регистровани број миграната код нас него у Србији или Сјеверној Македонији.

ГЛАС: Да ли је још највећи притисак на подручју Зворника?

ЋУЛУМ: Јесте. Гранична полиција БиХ нема довољно капацитета да заштити границу. Ми ћемо наредних дана појачати помоћ граничарима. У овом моменту као испомоћ су ангажована 52 припадника МУП-а РС, а издвојићемо их још до 30 да појачамо критичне зоне на граници, посебно у рејону Зворника и Фоче. Са Србијом и Црном Гором имамо око 650 километара границе. Тешко је то заштитити, а има пуно и илегалних граничних прелаза. Србија је послала војску у Шид, Словенија мијења регулативу, тако да ће у року од 24 часа рјешавати захтјеве за азил, односно одбијати поднеске те их враћати у сусједну земљу. Хрватска ће их, вјероватно, враћати у БиХ и тако у недоглед.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана