Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске: Екстремисти морају бити под сталним надзором

Жељка Домазет
Дарко Ћулум, директор Полиције Републике Српске: Екстремисти морају бити под сталним надзором

Они који су одговарајући на наша упозорења говорили да мигранти неће постати проблем Републике Српске и БиХ сада ћуте и немају рјешења, каже директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум и додаје да су безбједносне институције могле много боље да одговоре на изазове мигрантске кризе, али да то није урађено.

- Полиција РС ради свој посао, настојимо да те људе испратимо преко територије РС и имамо хуман однос према њима. На територији РС у овој години починили су петнаестак кривичних дјела. Нажалост имамо и убиство мигранта на подручју Билеће. Открили смо и 20 кривичних дјела кријумчарења миграната и процесуирали организоване криминалне групе које се баве њиховим кријумчарењем. Нама 85 одсто миграната улази са подручја Србије, а 15 одсто са подручја Црне Горе. Граница са Србијом и Црном Гором, оно што покрива РС, је 651 километар, тако да је то тешко затворити. Пуно је илегалних прелаза, а мигранти су без личних докумената - рекао је Ћулум у интервјуу за “Глас Српске” и додао да је ријеч о млађим људима који улазе у Српску, а затим крећу према Унско-санском кантону.

ГЛАС: Очигледно је да не знамо ко крстари овом земљом, јер, како рекосте, илегални мигранти долазе без докумената или са лажним документима. Колико је то опасност и ризик?

ЋУЛУМ: И министар Драган Лукач и ја упозоравали смо да је то опасност, али мислим да то није озбиљно схваћено од оних који би требало да се баве тим проблемом са нивоа БиХ. Међу мигрантима има безбједносно интересантних лица, има пуно оних који су учествовали на страним ратиштима, чак и у терористичким организацијама, који долазе и пролазе у таласима међу мигрантима. Ми о њима немамо евиденцију. Предлагао сам да овај комплетан регион од Грчке па даље направи заједничку базу података, да се прати кретање миграната. Ако је био у Грчкој и ушао у Македонију да пратимо његово кретање даље.

ГЛАС: Колико је тај приједлог наишао на плодно тло?

ЋУЛУМ: Још није усвојен, а мислим да нема ниједног разлога да то не буде урађено. То је заједнички циљ и интерес. На неким регионалним конференцијама општи је закључак свих да овај регион нема одговора за мигрантску кризу. Само у Њемачкој има 700.000 миграната.

ГЛАС: Члан сте и Ударне групе за борбу против тероризма. У више наврата сте упозоравали да БиХ не смије тако олако прихватати људе који су се борили на страним ратиштима у првом реду у Сирији. Шта сте тражили?

ЋУЛУМ: Она лица за која постоји основ сумње да су починила кривична дјела биће процесуирана и она су у надлежности СИПА, Тужилаштва БиХ и Суда БиХ. Међутим сва друга лица морају да буду стављена под надзор, да се види гдје су била, шта су радила и да буде извршена њихова дерадикализација. Битно је да буду под надзором. Мора и може се провјерити да ли су се приликом одласка на страна ратишта, конкретно у Сирију, држављани БиХ одрекли држављанства или нису. Ти подаци постоје. Ми не треба да примамо у БиХ таква лица која су се одрекла држављанства БиХ. На таквом ставу ћемо истрајавати, а шта ће одлучити институције на нивоу БиХ, до њих је. Сматрам да би то био додатни ризик, не само за БиХ него и шире.

ГЛАС: Да ли безбједносне агенције са нивоа БиХ на адекватан начин размјењују податке са МУП-ом Републике Српске ?

ЋУЛУМ: Могло би то бити боље и ревносније. Морале би све агенције да то подијеле између себе и да се у сваком тренутку зна са којим подацима располажемо и да свако из своје надлежности предузме одређене активности на праћењу и оперативном покривању таквих лица.

ГЛАС: Да ли Обавјештајно-безбједносна агенција доставља информације МУП-у Републике Српске. Питам за податке које по закону треба да доставе, а поготово када је ријеч о лицима која треба да буду депортована у БиХ са подручја Сирије?

ЋУЛУМ: Још нисмо добили ништа од ОБА за ова лица. Када је ријеч о другим лицима, организованим криминалним групама и њиховим активностима, то просљеђују.

Полиција ФБиХ не може у Српску

ГЛАС: Како коментаришете покушај министра безбједности Драгана Мектића да на границу са Србијом и Црном Гором, као испомоћ Граничној полицији, омогући долазак полиције из ФБиХ?

ЋУЛУМ: Полиција из ФБиХ не може на границу са Србијом и Црном Гором, јер то није законито. С друге стране Гранична полиција никада није тражила такву помоћ. Ми пружамо помоћ Граничној полицији по споразуму и сада 104 припадника полиције Републике Српске су испомоћ. Полицијски послови су у надлежности ентитета, МУП РС покрива територију РС, Федерална управа полиције, полиције кантона и жупанија покривају ФБиХ. То је јасно и са тим нема игре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана