Дан руских добровољаца биће данас обиљежен у Вишеграду: Зашто не прогоните муџахедине

Вељко Зељковић
Дан руских добровољаца биће данас обиљежен у Вишеграду: Зашто не прогоните муџахедине

БАЊАЛУКА - Представници општинских власти одазваће се позиву Борачке организације Вишеграда и присуствовати данас обиљежавању Дану руских добровољаца, те том приликом положити вијенце и одати помен тројици руских бораца који су 12. априла 1993. изгубили животе на подручју ове општине у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

Рекао је ово за “Глас” начелник општине Вишеград Младен Ђуревић поводом бошњачких покушаја да оспоре и доведу у негативан контекст обиљежавање овог дана, који се налази у календару значајних историјских догађаја Републике Српске.

Он није хтио да коментарише прошлонедјељни потез Тужилаштва БиХ из којег је саопштено да су формирали предмет поводом најаве обиљежавања овог дана, а након запримања пријаве од стране Удружења “Жене - жртве рата”, на чијем је челу Бакира Хасечић.

- Наравно да ћу се, без обзира на све, одазвати позиву и присуствовати овом догађају, баш као и претходних година. То је моја лична и професионална обавеза, доћи и одати почаст људима који су изгубили животе у стварању Српске. Одати им поштовање, љубав, сјећање и захвалност за све оно што су чинили за српски народ на овом подручју - истакао је Ђуревић.

Савез ратних војних инвалида Републике Српске сматра "крајње лицемјерном и безобразном" одлуку Тужилашта БиХ о формирању предмета те пита зашто није формиран предмет "Озрен", гдје су муџахедини и такозвана Армија БиХ починили најстравичније злочине над српским цивилима и војницима Војске Републике Српске.

Из Савеза је саопштено да Тужилаштво БиХ није имало ниједан разлог, ни са правног ни са моралног аспекта, да формира предмет поводом обиљежавања дана, који је уврштен у календар значајних датума у Републици Српској.

- Руски добровољци борили су се у саставу Војске Републике Српске, нису чинили ратне злочине и Тужилаштво БиХ није покренуло ниједан поступак. Овај догађај ће сваке године бити обиљежаван и никада нећемо прихватити нити дозволити да нам неко други одређеује које датуме ћемо обиљежавати - поручили су из Савеза ратних војних инвалида.

Из Савеза питају надлежне у Тужилаштву БиХ и Суду БиХ због чега не окончају предмете који 20 и више година скупљају прашину, а тичу се злочина над српским цивилима и војницима.

- Зашто Тужилаштво није до сада формирало предмет „Озрен“, гдје су муџахедини и такозвана Армија РБиХ починили најстрашније злочине над цивилима и војниима Војске Републике Српске? - питају у Савезу разних војних инвалида.

Ратни војни инвалиди из Републике Српске су, такође, упитали да ли сада и они треба да Тужилаштву подносе пријаве и траже да се забрани обиљежавање на свим мјестима у Српској, а које организују Бошњаци, јер то изазива страх и нелагоду код српског народа.

- Руски добровољци били су у регуларним јединицама Војске Републике Српске  и нису учинили ниједан злочин, те је сјећање на њих обавеза - поручили су из Удружења жена жртава рата Републике Српске.

Из овог удружења су истакли да је ван памети осуђивати сјећање на погинуле војнике који нису учинили никакав злочин.

- Свако страдање нашег народа треба да се обиљежи, било локалног или републичког нивоа. Подржавамо обиљежавање и сјећање на страдање руских војника, часних припадника ВРС - наведено је у саопштењу.

Из Удружења су додали да страдање народа треба обиљежавати трајно и његовати културу сјећања, да се не заборави и никад више не понови.

У саопштењу је наведено да се у посљедње вријеме јављају учестали напади од појединаца и невладиних организација из ФБиХ на све догађаје и обиљежавања тековина одбрамбено-отаџбинског рата, те да оштро осуђују било какву хајку, неумјесне коментаре и наметање једностране истине о страдањима током рата од 1991. до 1995. године.

- Тим организацијама и појединцима би било боље да се баве својим чланством, које стално кука и жали се и са сумњивим и нереалним тврдњама и бројевима страдалих окупирају јавност, као и да се потруде да буду реални и осуде бројне злочине над свим цивилима у БиХ - наводи се у саопштењу.

У овом удружењу сматрају да би тим организацијама и појединцима, умјесто осуде на сјећање на три руска добровољца, које се обиљежава дуже од деценије, било боље да се осврну на хиљаде добровољаца у такозваној АРБиХ.

- Да ли ове невладине организације и појединци из ФБиХ носе сјећања на добровољце у редовима АРБиХ? Да ли се сјећају њих или злочина које су учинили над српским цивилима? Да ли су икад поменули српске жртве „њихових добровољаца“ у Крајини, на сарајевском ратишту или се сјећају ритуалних одсијецања српских глава у Возући? Сјећају ли се затварања и мучења жена - упитали су из овог удружења.

Поводом саопштења Тужилаштва БиХ, током викенда реаговао је и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, наглашавајући да не види ништа спорно у обиљежавању овог датума, те да он не може да вријеђа никога, нити је усмјерен против људи друге вјере и исповијести.

Слично мишљење дијели и предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић, наводећи како сматра “потпуно неприхватљивом, правно неоснованом, нелогичном, те чисто политикантском одлуку Тужилаштва БиХ да формира предмет поводом обиљежавања Дана руских добровољаца у Вишеграду”.

Савчић је запитао да ли је “непристрасно” и “објективно” Тужилаштво БиХ формирало предмет против муџахедина и свих оних који су рођени ван БиХ, а учествовали су у рату на страни муслиманске армаде, починивши неке од најстравичнијих злочина над Србима на Озрену.

- Да је Тужилаштво БиХ формирало предмет за некакав злочин руских добровољаца, па да човјек то и разумије. Овако не - поручио је Савчић, додајући да је овај датум дан сјећања на руске пријатеље који су у најтежим тренуцима у новијој српској историји дошли да помогну српском народу.

Да се ради о чистој политикантској одлуци сматра и предсједница Удружења жена жртава рата РС Божица Живковић Рајилић, објашњавајући да су руски добровољци само помагали српском народу у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Споменик

Дан руских добровољаца обиљежава се 12. априла, на дан када су 1993. године код Вишеграда погинула три руска добровољца - Константин Богословски, Владимир Сафонов и Дмитриј Попов, а више њих је рањено. На узвишењу Град на Бикавцу подигнут је 12. априла 2017. године спомен-крст, на којем су уклесана имена седам руских добровољаца који су погинули на ратиштима око Вишеграда. Споменик је подигнут средствима донатора из Русије, средствима Владе Српске, а у организацији Удружења грађана српско-руске заједнице “Завјет” из Бијељине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана