Дан “Д” за европску кошарку

Г.С.
Дан “Д” за европску кошарку

БАРСЕЛОНА - Одлука о наставку или прекиду Евролиге и Еврокупа требало би да буде донесена данас.

Руководство елитног европског кошаркашког такмичења на све начине покушава да пронађе рјешење за завршетак сезоне и првака добије на паркету мада је јасно да су шансе за тако нешто сваким даном све мање. Састанак челника лиге са 36 кошаркаша из клубова који се такмиче (капитен плус један искусни играч) није донио корак напријед и играчи су против наставка сезоне, јер након два мјесеца у карантину нису довољно припремљени за жесток ритам утакмица који их очекује. Ипак, посљедњу ријеч даће представници 11 клубова са А лиценцом, а право гласа имаће и први човјек Евролиге Ђорди Бартомеу под условом да неко буде суздржан и резултат 5:5 за и против наставка. Према незваничним информацијама, само четири клуба: Ефес, Реал, Барселона и Макаби су за наставак такмичења, док су остали против. Дугогодишњи члан и капитен Барселоне Анте Томић не вјерује у наставак Евролиге, док у вези са шпанским првенством има потпуно другачије мишљење.

- Повратак на паркете Евролиге веома је компликован. Има пуно клубова из различитих земаља и тешко је то организовати. Ипак, шпанска АЦБ лига има предност јер смо сви у истој земљи и логистика изгледа лакша. Спремамо се за повратак у игру, желимо да играмо, желимо да се такмичимо - рекао је Томић.

Слично размишља и члан московског ЦСКА Мајк Џејмс.

- Људи не могу да сједну у ресторане, али ви желите да ја играм кошарку. Нигдје не може да се изађе без маске, али ми би требало да играмо. То баш има смисла - написао је иронично Американац на свом “Твитер” профилу.

Ипак, нису баш сви против прекида такмичења, а оквирни план је да преостали дио сезоне и завршница такмичења буду одиграни од 4. до 26. јула у једном граду. Међу њима је и генерални спонзор, турска авио-компанија “Туркиш ерлајнс” која је спремна да финансира комплетну завршницу, тачније утакмице преосталих шест кола лигашког дијела, као и нокаут фазу Евролиге. У том случају завршница би била играна у Истанбулу или Анталији, док су раније Београд, Атина, Каунас и Виљнус истакли кандидатуру за финиш сезоне елитног такмичења.

Генерални менаџер Химкија Павел Астахов протеклих седмица често је говорио о ризику наставка такмичења.

- Нереално дјелује да се свих 18 екипа окупи на једном мјесту и одиграју преостале утакмице и Фајнал ејт. Шта радити ако се на том мјесту зарази неки играч или тренер? Прекинути опет све и послати екипе кући? Мислим да је најлогичније да све буде прекинуто сад и да се добро спремимо за наредну сезону - рекао је Астахов.

 

Ларкин: Није реално

Најбољи кошаркаш Анадолу Ефеса, који је у тренутку прекида такмичења држао прво мјесто на табели, Шејн Ларкин огласио се путем “Инстаграма”.

- Није тајна да играчи нису имали одговарајуће услове да остану у форми. Фактор ризика да се неко повриједи изузетно је висок, а ту је и вирус корона. Не би требало да добијемо новог шампиона судећи по томе ко смије да тренира, а ко не смије. Највише бих волио да сезона буде настављена, волио бих да се игра, али мислим да то није реално - написао је Ларкин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана