Даме у другом плану и због новца

Дарко Момић
Даме у другом плану и због новца

Бањалука - Посланички и делегатски клубови у Парламенту БиХ из буџета добијају више средстава за финансирање уколико у свом саставу имају припаднице њежнијег пола, док на нивоу Српске то није случај, што утиче и на странке да не дају више шанси дамама.

Према Закону о финансирању политичких партија БиХ, буџетска средства за финансирање рада посланичких и делегатских клубова износе до 0,2 одсто годишњег буџета БиХ. Овогодишњи буџет БиХ, не рачунајући средства за сервисирање међународних обавеза, износио је 950 милиона марака, па је за финансирање политичких партија било могуће издвојити 1.900.000 КМ. Ипак није издвојен максималан износ, већ 1.730.000 КМ, а та средстава су у складу са законом дијеле се у омјеру 30:60:10 одсто.

Прецизније, 30 одсто од укупног износа дијели се равномјерно свим клубовима посланика, а 60 одсто према броју освојених посланичких мандата, док се преосталих десет одсто распоређује сразмјерно броју посланичких или делегатских мјеста која припадају женама.

За разлику од БиХ, Закон о финансирању политичких партија из буџета Републике Српске, градова и општина не даје повлашћен положај женама. Према том закону, средства која износе не мање од 0,2 одсто укупних буџетских прихода из претходне године, дијеле се тако што се 20 одсто дијели равномјерно свим клубовима посланика или одборника, а 80 одсто према броју освојених мандата без привилеговања припадница њежнијег пола.

Посланик СДС-а у Народној скупштини РС Соња Караџић-Јовичевић која је у досадашњем сазиву била и потпредсједница републичког парламента једна је од само двије даме у Клубу посланика ове странке. Она каже за “Глас Српске” да би било добро када би се и у РС промијенио закон и унијела одредба као у закону на нивоу БиХ како би се на тај начин фаворизовале политичке партије да више простора дају женама.

- То је један од начина да се партије мотивишу да помогну својим чланицама да освоје мандате, умјесто што раде против њих и што их стављају на листу само реда ради. Нажалост, већина политичких партија у Српској, ако не и све, односе се шовинистички према припадницама њежнијег пола - каже Караџић-Јовичевићева.

Њено мишљење дијели и посланик СНСД-а Наташа Радуловић која каже да нема ништа против интервенција у законодавству које би омогућиле да у законодавним тијелима, али и другим стубовима власти буде више припадница њежнијег пола.

- Требало би видјети да ли ће се то урадити на овај или онај начин, али свакако да би било добро да у парламентарном животу учествује више жена. С обзиром на то да су жене по природи прагматичније и ефикасније од мушкараца, то значи да би и парламент, поред тога што би био љепши, био и ефикаснији - каже Радуловићева.

По Закону о финансирању политичких партија РС, финансијска средства припадају посланичком или одборничком клубу и у случају ако неки посланик или одборник напусти странку.

У НСРС 14 дама

 

У новом сазиву Народне скупштине РС биће 14 припадница њежнијег пола. У Клубу посланика СНСД-а  биће шест дама, а у СДС-овом двије, док ће посланичке клубове ДНС-а, ПДП-а, СП-а, НДП-а, Уједињене Српске и коалиције Заједно за БиХ красити само по једна дама. Од 14 посланика из РС у Представничком дому Парламента БиХ, само су двије даме и то Сњежана Новаковић Бурсаћ из СНСД-а и Мира Пекић из ПДП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана