Дачић: Тиха ревизија Дејтонског споразума кроз одлуке Уставног суда БиХ

Срна
Дачић: Тиха ревизија Дејтонског споразума кроз одлуке Уставног суда БиХ

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је рекао да одлуку Уставног суда БиХ о укњижавању пољопривредног земљишта Републике Српске на БиХ, којом излази из својих ингеренција, види као тиху ревизију Дејтонског мировног споразума у корист Бошњака.

Дачић је оцијенио да Бошњаци покушавају да од БиХ, која је заједничка земља три конститутивна народа и два ентитета, направе унитарну земљу у којој ће они имати већину.

- Муслимани сматрају да у овом тренутку имају скоро већину, а то ће довести до тога да се повремено укидају принципи равноправности - рекао је Дачић за Телевизију "Прва".

Он је подсјетио да је Дејтонски мировни споразум дефинисао јасна правила и улогу Уставног суда, па је зато проблем што посљедња одлука о књижењу земљишта премашује ингеренције тог суда.

- Уставни суд одлучује о ономе што су ингеренције БиХ као државе, а земљиште и шуме нису власништво БиХ и та одлука прелази ингеренције Уставног суда - истакао је Дачић.

Ријечи српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика "Довиђења БиХ, добродошао РСегзит", Дачић је навео да види као политичку борбу и јасну поруку "да ће муслимани ако наставе са угрожавањем равноправности Срба и Хрвата имати проблеме".

- Срби неће дозволити укидање Републике Српске - рекао је Дачић.

Он је рекао да је СДА, највећа муслиманска странка у БиХ, формирана на политици Алије Изетбеговића који је прије 40 година дефинисао у Исламској декларацији да се исламска држава може формирати када муслимани имају већину.

- Сада мисле да они имају већину, а то је била и тема пре неколико месеци на конгресу СДА - напоменуо је Дачић.

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су синоћ информацију у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ и осам закључака којима се обавезују представници Српске у институцијама БиХ да у Парламентарној скупштини БиХ предложе усвајање закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана