Дачић расписао реферeндум о промјени Устава Србије

Тањуг
Дачић расписао реферeндум о промјени Устава Србије

БЕОГРАД – Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић расписао је вечерас референдум о промјени Устава Србије за 16. јануар.

Дачић је расписао референдум ради потврђивања Акта о промјени Устава Србије, након завршетка посебне сједнице парламента.

На тој седници усвојени су Приједлог Акта о промјени Устава Србије, Приједлог Уставног закона за спровођење тог акта и Приједлог одлуке о расписивању референдума.

Грађани ће се на референдуму о уставним промјенама изјашњавати на питање: "Да ли сте за потврђивање акта о промени Устава Републике Србије?".

Током расправе у парламенту министарка правде Маја Поповић рекла је да је промјена Устава у области правосуђа услов за даљу реформу правног система, а која ће између осталог омогућити боље оцијене и напретка Србије у процесу евроинтеграција

Она је додала да су циљеви промјене Устава повећање правне сигурности грађана, правна заштита и суђење у разумном року.

Већина посланика изразила је увјерење да ће грађани Србије на референдуму изгласати промјене Устава, јер су оне на првом мјесту у интересу грађана, а не страних интереса, чуло се током петочасне расправе у Парламенту Поповић.

Министарка Попови очекује да ће расправа у парламенту, квалитетни аргументи за и против акта о промени Устава и Уставног закона за његово спровођење, подстаћи грађане да одлуче да изађу на референдум, а потом и да гласају за уставне промјене које се тичу правосуђа.

Предсједница Одбора за уставно право и законодавство Јелена Жарић Ковачевић такође сматра да је расправа уједно и позив грађанима да се заинтересују да учествују у овако важном процесу промјене Устава.

"Ово је позив да се грађани заинтересују и да нам помогну да спроведемо реформе и да сви заједно креирамо будућност", рекла је Жарић Ковачевић и нагласила да су референдум и избори прилика за то, а не блокаде путева.

Поповић је подсјетила на разлоге за промјене Устава, које имају за циљ, између осталог, повећање правне сигурности грађана, правну заштиту и суђење у разумном року.

"Предложене промене Устава предвиђене су као активност Акционим планом за преговарачко Поглавље 23. Промене Устава у области правосуђа услов су за даљу реформу правног система и најзначајнија реформа у области владавине права која представља основну вредност сваког демократског друштва и један је од приоритета политике Европске уније", рекла је Поповић.

Србија, како је навела, из тог разлога посвећује велику пажњу испуњавању обавеза из Поглавља 23, а које се тичу правосуђа и основног права.

"У интересу грађана је да имамо правосуђе које је непристрасно, стручно, одговорно и ефикасно. Такво правосуђе можда ће најбоље да штити уставном зајамчена права и слободе наших грађана, и суди правично и у разумном року. Само такво правосуђе је правосуђе у које ће грађани имати поверења", рекла је она.

Навела је и да ће ако дође до промјена Устава то значити јачање владавине права и напредак Србије у важној области, а самим тим и боље оцјене у процесу преговора за чланство у ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана