Дачић: Политика Приштине заснована на лажима

Срна
Дачић: Политика Приштине заснована на лажима

БЕОГРАД- Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Приштина не жели компромис и да је њена политика у преговорима о Косову и Метохији заснована на лажима.

- Приштина не само да не жели компромис, него лажу. Цела им је политика заснована на лажима. Они нешто потпишу и онда не желе да то спроведу, као што је случај са Бриселским споразумом и заједницом српских општина - рекао је Дачић за телевизију "Прва".

Коментаришући изјаву Његове светости патријарха српског Иринеја да су преговори о Косову и Метохији неизвјесни, Дачић је рекао да су неизвјесне околности под којима се одигравају.

- Ми смо имали ситуацију која је затечена неповољна када смо са дијалогом почели. Сада смо преокренули позицију, поново се налазимо у ситуацији када се говори о потреби политичког решења, за разлику од тог времена када се говорило да је то готово. То је последица поправљеног положаја Србије - навео је Дачић.

Он је подсјетио да је Србија прије осам година била у изузетно неповољном положају, али је затим успјела да преокрене ситуацију, па је 18 земаља повукло признање самопроглашеног Косова.

Дачић је напоменуо да се поставља питање сврсисходности дијалога.

- Они рачунају да је Србија слаба као некада и да ће морати да прихвати нешто под притиском. Зато им смета јака Србија - каже Дачић.

Он је истакао да је Србија прихватила захтјев специјалног изасланика америчког предсједника Ричарда Гренела за обустављања кампање повлачења признања самопроглашеног Косова, али да ће наставити са кампањом уколико буде покушаја да се Приштина прикључи међународним организацијама или још неко призна њену једнострано проглашену независност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана