Дачић: Београд поштује Дејтон, неће дозволити промјену статуса Срба

Срна
Дачић: Београд поштује Дејтон, неће дозволити промјену статуса Срба

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је Срни да је Србија чврста у својој политици да досљедно поштује све одредбе Дејтонског мировног споразума и неће дозволити промјену статуса Срба или укидање Републике Српске.

Дачић је нагласио да је статус српског народа и Српске непрестано на удару, и изнутра и ван БиХ, али да је Србија гарант опстанка Републике Српске и мирног и просперитетног живота Срба у БиХ.

-Још јачи гарант је воља српског народа и у Србији и Републици Српској да се сачува самобитност нашег народа и његово неотуђиво право да одлучује о својој судбини и својој будућности -  истакао је Дачић поводом 27 година од парафирања Дејтонског споразума.

Он је указао да Дејтонски споразум није идеалан, али да Србија поштује и гарантује његову примјену.

-Шта год мислили о Дејтонском споразуму, наша обавеза је да га спроводимо, ту смо обавезу преузели још 1995.

Можда нам се нека његова решења не свиђају, можда смо незадовољни што су неким његовим деловима Срби у БиХ оштећени и да им је нанета неправда, али то не сме да буде разлог да га кршимо или да опструишемо његову примену - истакао је Дачић.

Напоменуо је да је Дејтонски споразум окончао рат у БиХ и страдања становништва, али је поставио и оквир за функционисање БиХ, као заједнице у којој се поштује воља три конститутивна народа и два ентитета, те је стога основ за уређење односа у БиХ.

-Нисмо задовољни положајем српског народа и третманом Републике Српске у овој заједници, пре свега, зато што је њихов статус непрестано на удару, и изнутра и ван БиХ, а све са жељом да се измени онај статус Срба и Републике Српске, који су прописани Дејтоном - нагласио је Дачић.

Дачић је рекао Србија неће да дозволи промјену статуса Срба и укидање Републике Српске, као ни жеље за њено утапање у остатак БиХ, о чему се чују гласови скоро три деценије - и из БиХ, али често и изван ње.

Он је истакао да је Србија чврста у својој политици да досљедно поштује све одредбе Дејтонског уговора - од почетка до краја и да ту политику неће да мијења.

Данас се навршава 27 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана