Да ли је Метју Палмер срушио наде политичара у Сарајеву: Амерички хладан туш за СДА

Александар Стојановић
Да ли је Метју Палмер срушио наде политичара у Сарајеву: Амерички хладан туш за СДА

САРАЈЕВО - Прича да ће новој америчкој администрацији један од највећих приоритета бити БиХ и да се може очекивати њихова активнија улога у евентуалним уставним промјенама је обмана коју су креирале пробошњачке елите, које су сталним позивима за међународним интервенционизмом покушале да наметну сопствену идеју унитарне БиХ. Својеврсни хладан туш и потврда да су такве идеје погрешне ових дана су стигле и из Вашингтона.

 

Да су очекивања пробошњачких елита, са Странком демократске акције на челу, узалудна и да се до евентуалних промјена уређења долази само уз договор сва три народа ових дана упозорио је замјеник помоћника државног секретара САД за Европу и Евроазију Метју Палмер, који је изјавио да је погрешан став који чује у Сарајеву, а то је да “треба сачекати Бајденову администрацију која ће, преко брежуљака, на бијелом коњу, са Дејтоном два или новим априлским пакетом, ријешити њихове проблеме”.

Саговорници “Гласа Српске” истичу да је ово својеврстан хладан туш представницима бошњачких елита, али да овакав став САД није неочекиван, јер није се ни могло очекивати да они раде против сопственог “производа”, односно данашње БиХ.

Шеф српског клуба у Парламенту БиХ Ненад Стевандић каже за “Глас Српске” да је ово порука коју би Бошњаци требало да разумију, а то је да је призивање било којег предсједника да оствари њихове снове нешто што је “лишено сваке будућности, договора и развоја”.

- Америчка администрација зна да нови сукоб не смије бити мјера подршке једној страни. И они су извукли велике поуке и ово није свијет из 1992. године, него из 2021. године. Ову поруку Бошњаци морају да чују, јер би могли пропустити можда посљедњу шансу не само за БиХ, него и ФБиХ, гдје имају шансу да покажу своју способност. Они то нису урадили, нема власти на нивоу ФБиХ, влада хаос у кантонима и општинама и то је све доказ неспособности и фрустрације - сматра Стевандић.

Политички аналитичар Жарко Папић сматра да је Палмер потпуно у праву, јер СДА у Сарајеву већ мјесецима производи атмосферу да ће Бајден извршити прекомпозицију БиХ из централистички у унитаристички уређену државу.

- Нису Американци толико глупи, колики су ови лажови. Наравно да ће Американци покушати да уведу реформе, али не пада им на памет да мијењају основни костур, структуру БиХ, што је њихово ауторско дјело. Због компликоване ситуације у ФБиХ формиран је став да ће на бијелом коњу доћи неки Американац, па онда смакнути хрватске и српске политичке партије не би ли се остварило царство унитарне и грађанске БиХ  - истиче Папић за “Глас Српске”.

Професор Факултета политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја истиче за наш лист да овај став америчке администрације постоји од оног тренутка када је заустављен рат и да су САД од тада на стајалишту да све остаје ствар унутрашњих политичких договора.

- Проблем је у томе што је неко сам себе заваравао да би неко од странаца могао буквално да донесе на тацни испуњење политичких циљева како их неко замишља. Међународна заједница нема потребу да се мијеша у те унутрашње расправе, јер то може бити скупо, и политички и финансијски - истиче Шолаја.

Он додаје да су Бошњаци дуго у заблуди да ће неко ријешити проблеме умјесто њих и да се уставна рјешења постижу искључиво уз консензус свих страна, јер ниједно наметнуто рјешење није одрживо на дуже вријеме.

Нереалне амбиције

Члан стручног тима Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара Милан Ситарски каже да не треба заборавити да је Дејтонски споразум настао на врхунцу моћи САД, а да су наде о унитаризацији БиХ потпиривали појединци попут Волфганга Петрича и Педија Ешдауна.

- Изјава Метјуа Палмера ће, надам се, охладити те нереалне амбиције, а СДА, која је те наде распиривала, натјерати да објасни народу да су оне неоствариве - истакао је Ситарски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана