Да ли ће БиХ пружити руку Србији као што је Турској

Ведрана Кулага Симић
Да ли ће БиХ пружити руку Србији као што је Турској

ТРЕБИЊЕ - Рок за достављање примједаба на предложени меморандум о разумијевању и сарадњи између БиХ и Србије за изградњу аеродрома у Требињу истиче данас, након чега тај документ мора добити зелено свјетло Савјета министара и Предсједништва БиХ, да би коначно био потписан у Београду.

Меморандум је припремило Министарство комуникација и транспорта БиХ на чијем челу је Војин Митровић, који је јуче боравио у Требињу, гдје је са градским званичницима разговарао о овом пројекту за који се истиче да је од стратешке важности за град, али и Српску.

Говорећи о идућим корацима, за “Глас Српске” је истакао да не очекује проблеме, односно блокаде када је ријеч о потписивању меморандума са колегама из Србије. Подсјетио је да је недавно сличан акт потписан и са Турском, односно тамошњом приватном компанијом “Тасјапи” за градњу дионица аутопута од Београда до Сарајева, које пролазе кроз БиХ те да ни тада није било проблема.

- Српска страна није правила проблем пошто је у питању била Турска, сада имамо обрнут случај да Србија овдје гради нешто, тако да морамо имати разумијевања. Не очекујем блокаде, али сада је тешко било шта процијенити. Не знамо када ће Савјет министара почети да нормално функционише, а и када меморандум прође министре иде даље у Предсједништво које мора да га верификује, консензусом те овласти министра за потписивање - казао је Митровић.

Његов став је да би изградња овог аеродрома требало да буде интерес свих у БиХ и да ће у наредним данима све бити завршено и са овог становништва.

- Желим да вјерујем да ће сви то препознати, да неће бити проблема – рекао је министар комуникација и транспорта БиХ који је додао да лично подржава и градњу аеродрома у Бихаћу, на чему се увелико ради.

Меморандумом о разумијевању и сарадњи на реализацији инфраструктурног пројекта “Изградња аеродрома Требиње” између Савјета министара и Владе Србије дефинишу се основни правци будуће сарадње с циљем реализације те идеје на, како је истакнуто, принципима узајамне сарадње, и уз поштовање добре међународне праксе и законодавства обје стране.

- Стране у оквиру својих могућности и надлежности пружају сву неопходну помоћ и подршку у реализацији пројекта који је од значаја за обје стране - пише у том документу.

Посебну пажњу, како је наведено, стране поклањају питањима која се односе на стварање услова за несметану изградњу и сертификацију аеродрома, за одвијање међународног ваздушног саобраћаја на аеродрому, регулисање боравка и/или друга имиграциона питања за кључне кадрове у БиХ, као и стварање услова за пружање услуга у ваздушној пловидби на аеродрому.

За спровођење тог меморандума су надлежни Министарство комуникација и транспорта БиХ те ресор грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије. Премијерка Србије Ана Брнабић почетком мјесеца је боравила у БиХ те изразила наду да ће изградња аеродрома Требиње почети наредне године, а у Требињу је био недавно и министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић. Изградња аеродрома, како је поручио, није под знаком питања, али није могао да каже када ће тачно почети конкретни радови.

Магистрала

Локација будућег аеродрома је утицала на помјерање траса јадранско-јонске магистрале те ће, осим дефинисаних пет, у наредних мјесец бити позната и шеста траса. Војин Митровић је оцијенио да би та шеста траса била најповољнија за Требиње и околину, а градоначелник Мирко Ћурић се нада да ће бити изграђена јадранско-јонска магистрала и аеродром, као и жељезничка пруга Чапљина - Никшић, јер је ријеч о важним пројектима за развој Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана