Цвијановићева тражи хитан извјештај од Министарства одбране

Срна
Цвијановићева тражи хитан извјештај од Министарства одбране

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић затражила је од Министарства одбране у Савјету министара да јој хитно достави извјештај о учешћу у раду Контакт групе за одбрану Украјине, сазнаје "Српскаинфо".

Кабинет српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ упознат је посредством саопштења Министарства одбране у Савјету министара да су највиши званичници тог министарства - замјеник министра за политику и планове Славен Галић и начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Сенад Машовић, учествовали на састанку Контакт групе за одбрану Украјине који је у онлајн режиму одржан 25. маја.

"Користимо ову прилику да подсјетимо представнике Министарства одбране да Предсједништво БиХ има улогу врховног команданта Оружаних снага БиХ и да је то јасно прецизирано Уставом БиХ и законима. Иако се ови састанци одржавају од 26. априла 2022. и на њима присуствују највиши представници Министарства одбране и Оружаних снага БиХ из реда бошњачког и хрватског народа и до сада је одржано 12 састанака /уживо или у онлајн формату/ ниједан званичан документ по овом питању није стигао у Предсједништво", наводи се у захтјеву за информације који је Цвијановићева послала Министарству одбране, а у који је "Српскаинфо" имала увид.

Цвијановићева је затражила да јој, као врховном команданту Оружаних снага БиХ, хитно и без одгађања буду достављени одговори на сљедећа питања: На основу чега и којих одлука и докумената Министарство одбране учествује у раду ове групе? Који су ставови и закључци презентовани и прихваћени од представника БиХ? О којим донацијама је ријеч и ко их обећава у име БиХ? Да ли се овим спољна политика БиХ креира и води ван једине надлежне институције за спољну политику – Предсједништва БиХ?

У саопштењу из Министарства одбране наводи се да су Галић и Машовић у раду поменуте групе учествовали на позив америчког министра одбране и начелника Заједничког штаба Оружаних снага САД.

На том састанку се наводно разговарало о актуелностима оружаног сукоба у Украјини, те разматране донације различитих земаља за помоћ у одбрани Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана