Странке из Српске заједно излазе на изборе у Сребреници и Мостару

Ведрана Кулага
Странке из Српске заједно излазе на изборе у Сребреници и Мостару

БАЊАЛУКА – На састанку предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са предсједницима политичких партија и шефовима клубова политичких партија заступљених у Представничком дому и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ договорен је заједнички излазак странака са сједиштем у Српској на изборе у Мостару и Сребреници.

Састанку у Палати Републике присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је лидер СНСД-а, те предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, који је и лидер ДЕМОС-а.

Састанку су, између осталих, присуствовали шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ Никола Шпирић, предсједник НДП-а Драган Чавић, предсједник СПС-а Горан Селак, генерални секретар ДНС-а Дарко Бањац, потпредсједник СДС-а Радо Савић и замјеник предсједника ПДП-а Ненад Вуковић.

- Сребреница је једно од стратешких мјеста за које смо процијенили да треба да постоји и заједнички наступ и подршка заједничком наступу и ово представља својеврстан позив нашим политичким партијама, да у наредних неколико дана сједну и да се постигне одговарајући договор који ће бити поздрављен од стране руководстава свих ових политичких партија - рекла је Цвијановић.

Према њеним ријечима, ситуација у Мостару је другачија с обзиром на то да имају припремне активности за одржавање избора први пут након много година и блокаде.

- Изразили смо апсолутно нездовољство положајем српске заједнице у Мостару, али исто тако и потребу да се под хитно рјеши питање конститутивности сварне, практичне, политичке српског народа у појединим кантонима, генерално у ФБиХ - рекла је Цвијановићева.

Додала је да какав год да буде исход законодавних активности, желе заједнички наступ и у Мостару.

 - Порука нашим људима који тамо живе је да знају да уживају подршку Републике Српске, да су политичке партије сложне, да разумијемо њихову позицију и да ћемо на сваки начин законодавним и политичким средствима трудити се да обезбиједимо њихову бољу позицију - казала је Цвијановићева.

Радо Савић новинарима је изјавио да се у наредних пет до седам дана очекује састанак представника општинских одбора у Сребреници "да виде око које личности ће се окупити".

- СДС жели начелника Србина у Сребреници и у том смислу ћемо заједнички наступити када је у питању избор начелника општине - рекао је Савић.

Према његовим ријечима, у Мостару ће српски представници имати заједничку листу.

- Међутим, проблем је да ли ће Срби у Мостару заиста имати легитимне представнике с обзиром на малобројност српске заједнице десиће нам се да са листа ХДЗ-а или СДА-а буду изабрани Срби који у ствари неће суштински штитити интересе Срба у Мостару - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана