Цвијановић: Важан је институционални одговор Српске на узурпацију надлежности

Срна
Цвијановић: Важан је институционални одговор Српске на узурпацију надлежности

БАЊАЛУКА - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ којом се Српској покушава оспорити власништво над шумама, да је ријеч о једној у низу узурпација надлежности Републике Српске, али да је важно да републичке институције имају на то адекватан одговор.

- Раније смо видјели за пољопривредно земљиште и ко зна шта ће им још пасти на памет - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, важно је да Република Српска има адекватан одговор на то, односно адекватне одлуке кроз републичке институције, како би се сви токови и девијације вратили у редовне уставне токове.

Цвијановић је нагласила да је Република Српска дала сагласност за један сасвим другачији уставни миље.

- То је оно што смо добили кроз Анекс четири Дејтонског споразума и што је постигло општу сагласност у БиХ. Све оно што се дешавало након тога кроз наметање одлука високих представника, посљедњих година и кроз интервенције Уставног суда БиХ јесу измјене уставног система - навела је предсједница Српске.

Цвијановић је истакла да оно што забрињава је управо недостатак те правне сигурности.

- Неко ко је требао да буде главни заштитник Устава и уставности, мијења Устав и креира нека нова правила и то су недопустиве ствари. Цијеним да је разлог за то што је БиХ један експеримент у којој, нажалост, још увијек сједе три странца као судије у Уставном суду БиХ и заједно служе као гласачка машинерија најчешће са бошњачким судијама и доводе до оваквих ситуација - рекла је Цвијановић.

Она је поновила да вјерује у Републику Српску и њен институционални одговор.

Примарни задатак - обезбиједити најбоље услове за рад здравству

Цвијановић је истакла да је примарни задатак институција да здравственом систему у цјелини, па тако и кардиологији, обезбиједе најбоље могуће услове за рад.

Захваливши на позиву да присуствује 5. Конгресу кардиолога Републике Српске, Цвијановићева је навела да је ту да изрази институционалну подршку раду, окупљању, активизму и напорима кардиолога које улажу у заштити здравља становништа Српске.

“Захвални смо што годинама, упорно и константно, подижете свијест о томе да су кардиоваскуларне болести један од водећих, ако не и најчешћи узрочник смрти наших грађана. И то не говорите да бисте некога заплашили и ширили панику међу становништвом, већ да бисте скренули пажњу на важност превенције болести срца, на значај здравијег и примјеренијег начина живота, али и многе друге факторе о којима ћете, вјерујем, више говорити на овом скупу”, рекла је предсједник Српске.

У обраћању на свечаном отварању 5. Конгреса кардиолога Републике Српске са међународним учешћем, Цвијановићева је указала да развој сваке струке, а посебно медицине, која у свијету напредује вртоглавом брзином, захтијева озбиљна улагања како у образовање кадра, тако и у савремену опрему за дијагностику и лијечење.

“Много смо на том плану урадили у претходном периоду. У посљедњих десетак година, изградили смо, реконструисали и опремили бројне регионалне болнице широм Републике Српске, а ускоро ће бити завршена изградња и оне најновије, у Добоју.

Отворили смо и нове могућности за додатно усравршавање наших медицинских радника и стручњака, успоставили значајне контакте и сарадњу са референтним здравственим установама у свијету, тако да су наш здравствени систем и услуге које он пружа, на далеко вишем нивоу него раније и способни да прате савремене свјетске токове и достигнућа у области медицине”, нагласила је предсједник Српске.

Она је подсјетила да је посебна пажња и највише ресурса усмјерено на Универзитетско клинички центар Републике Српске, укључујући и развој кардиологије, тако да се, у ширем регионалном смислу, ова здравствена установа сврстала у ред оних најопремљенијих и најразвијенијих, управо захваљујући огромним улагањима Владе Републике Српске, али и посвећености и преданом раду нашег медицинског кадра.

“Поносна сам на све што смо заједно урадили, али свјесни смо сви да је још много изазова пред нама”, рекла је она.

Према њеним ријечима, пандемија вируса корона, са којом се боримо већ годину и по, подсјетила је на то да је здравствени систем један од стубова на којима почива свако друштво.

“Подсјетила нас је и на то да међу нама живе многи тихи хероји у бијелим мантилима, који се налазе на првој линији борбе, носећи на својим леђима највећи терет пандемије. Нажалост, неки од ваших колега више нису са нама, зато што су у данима и мјесецима када су болнице биле пуне пацијената, водили рачуна о њима, жртвујући себе, своје здравље и своје животе. Због тога им дугујемо вјечну захвалност”, нагласила је Цвијановићева.

Она је захвалила кардиолозима, као и свим њиховим колегама здравственим радницима што предано раде на унапређењу здравља становништва.

“Захвалност и Удружењу кардиолога Републике Српске које нашим стручњацима, даје могућност да и на овај начин размијене искуства и разговарају о новим достигнућима у области кардиологије”, рекла је Цвијановићева која је прогласила 5. Конгрес кардиолога отвореним, пожељевши им успјешан рад.

Станивуковићеве изјаве о кисеонику маска за укидање накнада за здравствене раднике

Предсједник Републике Српске сматра неозбиљним изјаве градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића о кисеонику који се користи на Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, те да су оне само маска којом треба да се сакрије чињеница да је управо он ускратио средства породиљама и здравственим радницима.

Цвијановићева је истакла да је читав низ људи укључен у одређене набавке, те да они знају чиме снабдијевају пацијенте и УКЦ Српске.

“То су људи од струке, за разлику од градоначелника који нема никакву струку. Али, ево, он је изгледа позвао самог себе да коментарише све што је могуће на овој планети, па укључујући и тако једну бесмислену тврдњу да је неадекватан систем снабдијевања кисиком”, рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она сматра да је то неозбиљно, да служи намјерном изазивању и ширењу панике, те напомиње и да су на те изјаве одговориле и релевантне институције и људи који су на њиховом челу.

“Исто тако мислим да то показује да је он једноставно докон и да нема неких других послова, па стално нешто најављује или протесте или ствари ове врсте”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да није у реду играти се одраслим људима, међу којима су и пацијенти, али и сви они који раде у здравственим установама Српске.

Цвијановићева сматра да је градској администрацији било боље да су кроз буџет поштовали оно је одређено, а то је да буде накнада и за породиље и здравствене раднике, као и да се не умањују права за борачке категорије.

“Мислим да је тема о кисеонику само маска или шарада којом треба да се сакрије чињеница да је, управо градоначелник, ускратио средства породиљама и здравственим радницима, као и да је умањио борачка права”, нагласила је Цвијановићева.

Станивуковић је данас изјавио да ће против одговорних лица поднијети кривичне пријаве због, како је рекао, испоручивања кисеоника УКЦ-а “који није прошао контроле и испоручује га фирма која има дозволу за увоз само техничког, а не и медицинског кисеоника”.

Кисеоник који се даје пацијентима у УКЦ Републике Српске исти је као кисеоник који се употребљава у свим болницама у региону и Европи, те пацијенти немају разлога за страх, рекао је раније данас генерални директор ове здравствене установе Владо Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана