Цвијановић: У Парламентарну процедуру иду два изузетно важна законска рјешења

Г.С.
Цвијановић: У Парламентарну процедуру иду два изузетно важна законска рјешења

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да су два законска рјешења која ће бити упућена у парламентарну процедуру изузетно важна и да су резултат данашњег договора предсједника свих парламентарних странака са сједиштем у Српској.

Цвијановићева је навела да ће та законска рјешења у парламентарну процедуру упутити посланички клубови свих политичких паритија Републике Српске.

Он је изразила увјерење да ће се то десити у наредних неколио дана.

Након састанка предсједника свих парламентарних странака са сједиштем у Српској поводом најновије одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца", Цвијановићева је рекла да се Народна скупштина бави и другим важним темама.

Она је додала да ће лидери политичких партија, заједно са осталим представницима институција, односно носиоцима функција, наставити рад у континуитету.

"То је суштински важно питање. То значи да имате засједања и да имамо заједничке састанке и да ћемо из седмице у седмицу, како ситуација буде налагала, доносити заједничка рјешења", појаснила је Цвиајновићева.

Она је нагласила да сматра да је то и највећа добит за грађане Републике Српске.

"Покушавао да градимо јединство и заједничке ставове о свим суштинским питањима у интересу свих наших грађана, а то грађани од нас и очекују", закључила је Цвиајновићева.

Бореновић: Инцко је најодговорнији за све будуће догађаје у БиХ, али ово можемо превазићи

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић казао је да је резултат данашњег састанка и одлуке о бојкоту рада у институцијама БиХ непотребна одлука високог представника Валентина Инцка.

"Инцко је најодговорнији за све будуће догађаје у БиХ, политички хаос. А њега боли брига. Он ће се вратити кући и оставити бројне проблеме који су већи него су били прије неколико година или неколико деценија", казао је Бореновић.

Истакао је да се ова ситуација може превазићи ако буде политичке воље.

"А рјешавала су се и тежа питања око НАТО пута, акциза, буџета итд. Ту је велика одговорност политичких фактора. Али нема учешћа у раду и доношењу одлука у институцијама БиХ док се ово питање не ријеши. Наш став је да су овакве одлуке контрапродуктивне и доводе БиХ у деликатну ситуацију и у суштини разумне политике стављају по страни и отварају болне теме, конфликте и тензије, само захваљујући представнику међународне заједнице Валентину Инцку", закључио је.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић истакао је како је протеклих дана апеловао на јединство српских странака и да му је драго да су показали да је РС изнад сваког страначког интереса.

"Ово је изнуђена одлука јер је Инцко прекршио сва права која су загарантована Уставом и Конвенцијом о људским правима. Нерад ће трајати док друга страна, у овом случају бошњачка, не схвати да БиХ може функционисати на принципу договора. Ми смо спремни да се договарамо и радимо, али нисмо спремни да нам било ко шта намеће, па макар то био и високи представник", изјавио је Нешић.

Први човјек НДП-а Драган Чавић је поручио како је неприхватљиво да ауторитети извана чувају земљу.

"Морају знати да је тако неће сачувати. Закони се требају доносити у Парламентима, а не мимо изабраних званичника. Одбацујемо све одлуке високих представника, из било које земље и било којег имена", рекао је.

Имао је Чавић и поруку за Европску унију.

"Нека именују високог представника за Кипар, па ријеше проблеме", казао је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана