Цвијановић: У БиХ политичка и финансијска блокада да се угуши живот у РС

Срна
Цвијановић: У БиХ политичка и финансијска блокада да се угуши живот у РС

Бањалука - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су у БиХ на сцени политичка и финансијско-економска блокада.

Цвијановићева је појаснила да се кроз политичку блокаду настоји нанијети политичка штета, узурпирати права грађана да имају представљање у складу са својом израженом вољом на изборима, односно са изборним резултатима.

“Када кажем финансијско-економска блокада ту мислим на блокаду чија је намјера да се угуши живот у Републици Српској, што се неће десити јер ми имамо довољно своје аутономије, ауторитета и стабилности. Зато и чувамо ту стабилност да можемо да будемо функционални и извршавамо своје обавезе према грађанима”, истакла је Цвијановићева за РТРС.

На питање колико Републику Српску у реформама кочи све ово што се дешава на нивоу БиХ, Цвијановићева је рекла да у стварима у којима је Српска аутономна, не треба јој нико ни потписом, ни сагласношћу, те да ту нема никаквих проблема.

“Задовољна само што имамо стално повећане приходе, буџет испуњава све обавезе, нема никаквих кашњења, нема дугова и тако је већ од друге половине 2016. године. Сјећам се тачно, када сам водила Владу, кад је дошло до тог прелома и кад смо почели да биљежимо боље резултате, да будемо релаксирани и тај дио је сасвим у реду и функционише”, појаснила је предсједник Републике.

Међутим, како каже, има много пројеката на чију реализацију се негативно одражава актуелна ситуација у БиХ због неформирања Савјета министара, јер су на неки начин блокирани, заустављени и узурпирани.

“Слушала сам неки дан коментаре са нивоа БиХ од гарнитуре људи који су требали већ да напусте те позиције који говоре зашто сада не ради парламент када треба да ратификују бројне споразуме, кажу стоје три године. Питам их ко је био тамо на власти прије годину, двије или три? Ево, на власти су и сада, па зашто то нису ратификовали? Зашто користе објашњење да нешто треба, а неће да формирају Савјет министара? Каква је то држава у којој споразум чека три године? АКо су имали већину зашто то нису радили до сада у парламенту?”, упитала је Цвијановићева.

Она је нагласила да “држава мора да буде функционална и проходна, а не да се чека ратификација споразума на основу које ћете повући знатна средства три године”. “То је срамота”, констатовала је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да је цијели систем накарадно постављен када је ријеч о техничкој фази ратификације споразума кроз институције БиХ.

“Ако Буџет Српске улази у неки аранжман са неком међународном организацијом да би дошао до финансијских средстава, зашто ми то онда не бисмо ратификовали у својим институцијама и имали ту проходност?”, упитала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да Република Српска трпи штету због таквих процедура, али и оних који још при том неће да раде. “Ево, три године нису радили и бесмислено је да се сада помиње као разлог рад парламента, а не Савјета министара. Такође, имамо још неријешене рачуне у вези са расподјелом индиректних прихода, пролонгирају се рјешења оређених судских одлука, имамо тужбе с једне и друге стране, све то показује један несређен амбијент”, навела је Цвијановићева.
Она је нагласила да су финансијски аранжмани највидљивији и да то штети свима, не само Српској, него и Федерацији БиХ, те да постоје неке ствари које би требало да буду једноставне, а нису, наводећи примјер моста “Братољуб”.

На питање како ће Српска одговорите на те блокаде, Цвијановићева је рекла да ће одговор бити адекватан.

“Нећу конкретизовати шта ће то бити, јер су то важне ствари о којима треба да дискутују наше институције. То је већ један довољан корак да се донесу одређени закључци, да понудимо партнерство свима у БиХ, да сједнемо и једном више рашчистимо те односе, да видимо шта је то принципијелно, а шта не, шта треба да радимо, а шта не треба да радимо заједно. Та политика чистих рачуна некад ће се десити. Ово ће бити ситуација да се крене у сређивање рачуна, зато што је ненормално да вас неко бојкотује, да вам узурпира права, да вас блокира”, истакла је Цвијановићева.

Она је упитала и по којој логици политичари који су изабрани у ФБиХ имају право да заустављају политичку вољу Срба у Српској који су бирали своје политичке представнике.

“Они немајау право да то раде. БиХ је тако конципирана да овдје морају да се уважавају интереси и права свих - и Срба, и Хрвата и Бошњака, и по нашем уставу није битан број колико кога има, него та равноправност у оквиру конститутивности”, појаснила је Цвијановићева.

Предсједник Српске је поручила да нико нема права да ремети туђа права или блокира оно што је воља конститутивних народа.

“Очигледно да се то ради намјерно, једноставно да би се порушио тај концепт за који су се опредијелили грађани на изборима. Политичко Сарајево је кренуло да се обрачунава финансијски и политички са Српском, а на крају ће БиХ претрпјети највећу штету, јер је БиХ какву они промовишу нереална”, поручила је Цвијановићева.

СНСД је легалиста

Потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила је да ова пратија поштује Устав БиХ и Устав Републике Српске који тачно прописују ко шта треба да ради, како је ко заступљен, представљен, као и механизме заштите стратешки важних интереса.
Она је навела да СНСД зна шта треба да ради, има договор са својим народом у Републици Српској, који јесте изборна база за све његове политичке активности.

“СНСД је легалиста и ми хоћемо да се поштује и слово Устава и слово Дејтона, а Устав је Анекс четири Дејтонског споразума”, нагласила је Цвијановићева, додавши да Република Српска поштује политичку реалност.

Она је за РТРС навела да грађани Српске имају своја права која хоће да се поштују и да их нико не ремети у државној заједници као што је БиХ која је децентрализована.

“Док год је БиХ овако конципирана, ми ћемо то морати да испоштујемо”, поручила је Цвијановићева, која је предсједник Републике Српске.

Говорећи о Годишњем националном програму /АНП/, Цвијановићева је истакла да је то један политички трик који се поставља као услов пред СНСД који има јасан став о томе.

“СДС и ПДП који су на власти на нивоу БиХ се декларативно залажу за војну неутралност Српске, а, са друге стране, на нивоу БиХ су усвајани документи који препознају то кретање ка НАТО. На њима је да одговоре да ли је АНП услов само за СНСД или се односи и на њих /СДС и ПДП/”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је политичко Сарајево изабрало довољно тежак “услов” који може дуго да држи у блокади процес формирања власти на нивоу БиХ.

“Овдје се тражио крупан разлог да би се сударили са нашим мишљењем, што је безобразно и непродуктивно. То ће се обити о главу онима који условљавају умјесто да раде. Питам људе у БиХ - је ли то та БиХ, која стоји и која не може да имплементира изборне резултате и у којој би сте ви држали неко предавање Српској? Како то може да опстане?”, упитала је Цвијановићева.

Она је нагласила да је БиХ све ово вријеме стагнирања могла да искористи и да нешто извуче од ЕУ, јер ЕУ хоће просто партнера који има ауторитет и кредибилитет који може да спроведе одређене ствари, а не овакву БиХ која тапка у мјесту.

Српска ће бити боља, развијенија и хуманија

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Српску види за десет година као бољу, развијенију и хуманију Републику са ријешним низом питања која се, између осталог, тичу и демографске политике које је изузетно крупно питање, али не и изоловано.
Цвијановићева је оцијенила да се питање демографске политике не може рјешавати успут, јер је оно суштинско.

“Ми морамо бити усмјерени на то да нас има више, да квалитетније живимо, да имамо боље образовање и да након тог образовања имамо прво сигурне послове, а исто тако и боље плаћене. Све што сада радимо и та научноистраживачка студија жДемографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјераж, која је јуче промовисана у Бањалуци, усмјерено је на то да дођемо до тог циља да нас има више”, нагласила је Цвијановићева.

Она је изразила задовољство што су направљени први кораци када је ријеч о изради студије, потребне анализе и дефинисање будућих мјера које треба да буду предузете.

“Након јучерашње презентације, која је резултат активности које сам покренула заједно са тимом стручњака, тражила сам да се свему томе да посебна димензија. Није довољно да институција само пропише одређене мјере, већ је потребно стручно мишљење и из тог разлога је одлучено да то буде велики тим стручњака који ће радити на тој студији заједно са појединим министарствима и Владом која је најпозванија да да своје мишљење шта је реално а шта не да се реализује од тих мјера и у којим роковима”, појаснила је Цвијановићева.

Она је за РТРС рекла да је на овом документу организован рад с циљем да се постепено рјешава проблем демографске политике који, како је истакла, јесте велики, али да није само проблем Републике Српске већ и цијелог региона, као и Европе.

“Миграцијска кретања дефинитивно постоје и она су саставни дио овог доба, али што се тиче Републике Српске, све што радимо радимо да она буде стабилнија, да будемо бројнији, да можемо да обезбиједимо добар живот и добар стандард. То нису ствари које ћемо данас покренути а већ наредне године видјети резултате. То је дуг процес и у прилог томе говоре и примјери земаља које су провеле озбиљне националне програме или програме демографске обнове, а прве резултате видјеле су тек након пет до десет година, али су стигли”, навела је Цвијановићева.

Она је навела да је оптимиста и да нема разлога за претјерени песимизам зато што је имала прилику да чује стручњаке који су говорили о наталитету и о многим другим показетаљима који нису у опадању.

“Наша улога је да системски направимо одређене мјере и да будемо на услузи нашим грађанима, да им омогућимо бољи живот. Те мјере нису само материјалне веч и нематеријалне”, рекла је предсједник Републике.

Она је подсјетила да су још прије десетак година институције Српске, покренуле низ активности као на примјер о бесплатним покушајима вантјелесне оплодње, којих је сада већ три, помоћ свим породиљама од 250 КМ, једнократна помоћ за рађање трећег и четвртог дјетета у износу од 600, односно 450 КМ...

“Имамо низ тих мјера и веома сам поносна што смо то успјели да реализујемо а посебно сам поносна што смо на неки начин збринули и незапослене породиље које примају накнаду од 405 КМ мјесечно. То ије неки велики износ новца, али смо на тај начин хтјели да покажемо своју бригу за нашае грађане”, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да неке активности које је почела као предсједник Владе сада улазе у финалну фази а које реализује нова Влада на челу са премијером Радованом Вишковићем.

“Ту мислим, прије свега, на посебну бригу о запосленим породиљама, посебно у приватном сектору да након породиљског одсуства не стрепе да ли ће моћи да се врате на посао. То питање смо ријешили на начин постепеног преузимања обавеза и потпуне рефундације у бруто износу свих трошкова тог боловања о којој можемо да говоримо већ од наредне године”, појаснила је Цвијановићева.

Она је додала да ће неке мјере остати и даље на снази, док ће неке бити нефинансијске природе, а подразумијеваће да се лакше ускладе пословне обавезе и мајчинство, на флескибилније радно вријеме мајки, смјештај дјеце у вртић и слично.

Када је ријеч о реформи образовања, Цвијановићева је истакла да се мора видјети који су то образовни профили који лако могу да се запосле, те да се дјеца усмјеравамо да студирају и да иду у средње школе гдје ће имати већу сигурност у запошљавању.

“Ми ћемо морати укидати неке смјерове за које и сами знамо да дјеца неће никада наћи посао и с тога нема потреба да их школуејмо за тако нешто. У оквиру образовне реформе и просвјетни кадар ће проћи одређени процес који ће се тицати начина предавања и преношења знања. Све ће бити другачије и ићи ће се у модернизацију образовања, што подразумијева, између осталог, и дигиталне учионице”, навела је Цвијановићева.

Пррема њеним ријечима, образовна реформа ће дефинитивно бити најболнија јер ће морати да се предузму озбиљни кораци и резови, а иначе у свим сферама мораће се радити на враћању радних навика код људи и другачијег односа према послу.

Цвијановићева је истакла да је веома важна чињеница да су у реализацији ове студије мобилисане све институције, прије свега, Влада, она као передсједник Републике, српски члан Предсједништва БиХ, посланици, невладин сектор, разна удружења... што даје посебну димензију овој иницијативи, чији је она иницијатор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана