Цвијановић: Треба ући у велику, конструктивну и смислену реформу правосуђа а не се бавити стереотипима

Ж.Д.
Цвијановић: Треба ући у велику, конструктивну и смислену реформу правосуђа а не се бавити стереотипима

САРАЈЕВО: Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић коментаришући саопштење ПИК-а рекла је да су то стереотипи и да се осврћу и на питања која нису била предмет ни закључака Народне скупштине ни дискусија које су се тамо чуле.

- Потребно је да се из тих стереотипа изађе и донесу конструктивна ријешења а то првенствено значи да треба ући у велику, широку, праведну, конструктивну, смислену реформу правосуђа на онај начин како су те реформе проведене у државама чланицама ЕУ. Ми хоћемо да имамо такав ам бијент. У оквиру једне такве реформе не може се замислити постојање страних судија, не може се замислити да судови доносе, а поготово Уставни суд антиуставне одлуке. Не може се замислити ситуација да они доприносе неком нереду, а умјесто да служе праведном рјешавању оних ствари гдје се одлучује на основу права, а не на основу политике - рекла је Цвијановићева.

Додала је да је на сцени штета која је проузрокована свим грађа нима иако то неки другачије виде, али да је штета нанесена грађанима и РС и Федерације БИХ.

-То је због тога што је правосуђе такво. Ту мислим на Уставни суд, стране судије, на праксе којед се морају попчравити али исто тако мислим и на редовно правосуђе гдје има јако пуно простора за интервенције - рекла је Цвијановићева.

Додала је да су у БиХ кориштени различити закони када се пресуђивало различитим нацционалностима у истим стварима и предметима.

-То су недопустиве ствари. Ми овдје нисмо никакви рушиоци. Ми хоћемо да имамо бољи амбијент, хоћемо да наша дјеца у будућности живе у бољим условима него ми. Од амбасадора слушамо опомене како нам људи одлазе. Одлазе због овог амбијента у коме имате пресуду која је једном једна, а други пут другачија. Тај исти Уставни суд је доносио различите одлуке по истим стварима. Једном по апелацији Алије Изетбеговића, други пут по апелацији Сулејмана Тихића је сасвим дугачије ствари одредио. Какав је то однос међународне заједнице и високог представника који за Брчко каже да имовина има један статус, у РС неки други, а у Федерацији неки трећи. То су ствари које изазивају правну несигурност - констатовала је Цвијановићева.

Додала је да РС покушава да те ствари доведе у ред и да коначно отгпочне права реформа правосуђа јер оно што је раније рађено не служи ничему.

- Они су свели причу реформе правосуђа само на то да треба да реформишу ВСТС који су успут речено они инагуурисали и тражили да функционише на овај начин. Реформа правосуђа је много више од тога. Закључци Народне скупштине су ту и ми намјеравамо да их поштујемо. Пружили смо руку и желимо да имамо партнере. Очито је да их неће бити, али шта да радимо. Ми смо ту да кажемо да хоћемо активизам те врсте и да тај активизам треба да служи добру сваког грађанина - рекла је Цвијановић.

Додала је да РС хоће да има правну сигурност које годинама нема управо због различитих одлука, због ОХР који арбитрира како му пада на памет.

-Позивам ЕУ да поново покрене широку реформу правосуђа. Изражавам жаљење што је структурални дијалог заустављен под политичким притисцима политичког Сарајева и ОХР који није желио да било ко поставља питање на наметнуте законе и постојање институција које нису уставне. Због тога је с ве застало. Ми хоћемо да имамо праксу која постоји у ЕУ и позивам их да нам буду прави партнери умјесто свих оних других који су замутили воду, довели ову земљу у неред , направили силне проблеме. Јасно је шта ми желимо- рекла је Цвијановићева.

Осврћући се на међуентитетску линију чије постојање оспорава премијер Федерације и Бошњаци, Цвијановићева је рекла да је то обавеза из Анекса два Дејтонског споразума.

- Незгодно да је премијер Федерације поручује како неће извршити обавезу из Анекса два, а у РС и када се не изађе са тако радикалним ставом одмах слиједе санкције, расправе на ПИК-у и амбасадоре… Крајње је вријеме да међународни фактор почне понашати на непристрасан, објективан начин. Када се нешто замјера РС нека исто чине и када је ријеч о Федерацији и бошњачким политичарима. Не може се више поднијети та пристрасност – рекла је Цвијановићева и додала да нема реакција међународног фактора када Бакир Изетбеговић тражи да се укине ентитетско гласање.

Поручила је да међународни фактор хитно треба да престане оптуживати РС, да им РС није крива што годинама не могу провести изборе у Мостару, што постоји незадовољство хрватског народам , што не могу Бошњаци и Хрвати да се договоре, што не могу да изаберу федералну владу јер тамо Срба и нема и нико их ништа и не пита.

-То је неред у њиховом дворишту који желе да пренесу на цијелу БиХ. То се неће десити јер је РС уређено друштво. Намјеравамо да јачамо наше институције, да се позивамо на право а то право говори у корфист РС, а не оних који су га мијењали- рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана