Цвијановић: Српска сама одлучује о својим празницима

Срна
Цвијановић: Српска сама одлучује о својим празницима

БАЊАЛУКА- Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да непостојање закона о празницима у БиХ пружа могућност Републици Српској да уређује ову област као што уређује и многе друге.

Цвијановићева је рекла да не види проблем у томе што на нивоу БиХ нема сагласности о закону о празницима и да не може претпоставити када ће се на том нивоу бавити овим питањем, које није једино о којем не постоји сагласност.

"Важно је да у оквиру Дејтонског споразума размишљамо о томе који је то био период стабилности, а који нестабилности. Да ли онда кад су кренуле интервенције, кад је почело отимање и узурпирање надлежности, кад је измијењен уставни систем на неуставан начин - било дјелима високих представника или Уставног суда БиХ. И онда су дошли ови проблеми у којима се данас налазимо", рекла је Цвијановићева новинарима у Центру за обуку у Залужанима.

Она је изразила жаљење што се то дешавало, али и увјерење да би БиХ могла да буде много успјешнија земља да је могла да живи "пуним плућима" и да дише тај капацитет који јој је дао Дејтон.

Цвијановићева је навела да је Дејтонски соразум дао довољно простора за мир, довољно комоције и мјеста да нико никоме не смета, а да опет сви заједно могу кроз механизме сарадње и кординације дефинисати заједничке приоритете, па и области у којима би се можда циљаније могло заједнички дјеловати.

"Десило се то што јесте, Република Српска треба да води рачуна о стабилности својих институција. Ми на томе радимо предано све ове године, а резултат свега тога је боља, љепша и уређенија Република Српска у којој можете да повећавате више пута у току године плате и пензије, социјална давања, можете да обезбјеђујете све што је неопходно за просвјету и здравство", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се у таквој Републици Српској гради све што је потребно, па и оно што је неопходно за Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

"Рећи ћу да сам на то поносна без обзира што сам слушала коментаре из опозиције који мраче прилично, па кажу да ничега нема", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, у Српској има свега оного што није било за вријеме владавине садашње опозиције, као што су путеви и ауто-путеви, реновиране школе и нови вртићи, као и нови центри за обуку попут овог у Залужанима, те нови објекти и пројекти широм Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да су сада стабилније и боље локалне заједнице које исто знају да не могу без Владе Републике Српске реализовати ниједан стратешки пројекат.

"Свега тога има. Ко хоће да види-види, ко неће да види он то не види, али оно што морамо имати на уму јесте да овим путем настављамо даље - градимо, изграђујемо, повећавамо плате, пензије. Боримо се и са овим притисцима у погледу Дејтонског споразума и отимања надлежности, али се исто тако боримо са неким економским недаћама које прате цијели свијет", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана